Начало / Новини / Четири години от канонизацията на свети Серафим Софийски

Четири години от канонизацията на свети Серафим Софийски

„Ако имам дръзновение пред Бога, няма да ви оставя“, казва приживе Софийският чудотворец.

На 26 февруари 2020 г. се навършват четири години от тържественото обявяване на архиепископ Серафим (Соболев) за светец едновременно от две православни църкви.  В подземната част на руската църква „Свети Николай“ в София е гробът на най-новия български и руски светец – Серафим Софийски чудотворец. Името му е известно не само на софиянци, а неговата канонизация създава прецедент в църковната история преди четири години.

На 26 февруари 2016 г. свети Серафим Софийски е канонизиран едновременно от две поместни православни църкви – Българската и Руската.

Четири години по-късно потокът от хора, които идват да се молят в руската църква, на гроба на свети Серафим, ежедневно нараства. Всеки ден стотици пишат молитвите си към Владиката в криптата на храма. Някои носят писмата си към светеца предварително написани. И според думите на посетителите – молитвите, отправени към „Дядо Владика“ се чуват бързо. Често още в същия ден благодарните посетители се връщат в църквата с цветя и подаръци. „Дядо Владика помогна. Той чете писмата и отговаря в живота“- казват всички. „Ако имам дръзновение пред Бога, няма да ви оставя“ – казва приживе Софийският чудотворец. И добавя: „А вие ми пишете писма“.

Неговият завет дава началото на благочестива традиция, която започва от най-близките духовни чеда след смъртта на свети Серафим през 1950 г., досега. Традицията не само, че продължава, а и се разраства. В криптата на руската църква винаги има хора, които пишат молитвени писма на светеца. След като изрекат мислено своята молба, те пускат писмото си до свети Серафим в една от големите пощенски кутии отдясно на гроба му. След като се напълнят кутиите, служителите изгарят писмата навън. Оттук минават ученици и студенти, болни и здрави, щастливи, нещастни, бедни, богати, българи, руснаци, хора от всички краища на света.

Както писа Столица.bg, в квартал „Надежда -3“ започна изграждането на първия храм, който носи името на свети Серафим Софийски. Тук чудесата не спират. Свети Серафим няма почивен ден. Хората и цветята от благодарност стават все повече.  Свети Серафим е съвременен светец.

Който, както казваме „помага“, „чува“, „пази“, раздава любовта си към безброй хора и има още много за раздаване постоянно. Може да се каже, че светците – това са хора, откликнали на любовта на Бога с любов. Отзовали са се на безкрайната Божия любов, насочена към всеки човек. Със своята вярност са показали и доказали на Бога и хората любовта си. Самите им души се сближавали с Бога, те изтръгвали от себе си всичко греховно. Светостта не е награда за добри дела, а приобщаване на личността на човека към Божията благодат. Тази благодат донася освещение и след като получи благодат, човекът сам става източник на Божията благодат и любов.

Автор: Дария Захариева

Източник: stolica.bg

Снимки: Добротолюбие

За Ангел Карадаков

Виж още

„Църквата на дяконисите“ – Една от най-ранните християнски базилики в Светите земи

Нова църква, открита наскоро в Светите земи, се определя като една от най-ранните и най-големи ...