Начало / Новини / В Пловдив ще има редица прояви по повод годишнината на Българската екзархия

В Пловдив ще има редица прояви по повод годишнината на Българската екзархия

Тази година  се отбелязва 150-годишнината от учредяването на Българската екзархия. На 28 февруари 1870 с ферман на султан Абдул Азис е провъзгласено създаването на самостоятелна българска църква под името „Българска екзархия“.

С нейното учредяване българската нация извоюва своя първи успех по пътя на националното  признаване. Българската екзахия се превръща в национален институт,който провежда борба за утвърждаване на българщината.

Председателят на Пловдивския граждански клуб  Рашко Радомиров представи в интервю за Радио Пловдив  инициативите на клуба, посветени  на забележителната годишнина. Те ще се осъществят със съдействието на   Културен център „Тракарт“  и с подкрепата на  Пловдивска Митрополия, Община Пловдив и Регионален исторически музей Пловдив.   

Първата изява е на сесията на ОбС Пловдив  на 27 февраури, която ще започне с тържествена част, посветена на  150-годишнината на Българската Екзархия с участието на Пловдивския митрополит  Николай.

На следващия ден  в храм „Света Богородица“ ще бъде отслужен Молебен  по повод годишнината. В  Културен център Тракарт в подлез Археологически ще се открие  изложба  “150 ГОДИНИ БЪЛГАРСКА ЕКЗАРХИЯ” с  музикален поздрав на Хор на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ с диригент Милка Толедова и музикален съпровод Юлия Петрова. В музикалната програма ще участват Христина Венчева –сопрано и Филип Маджаров-пиано.

Ще се проведе и ученически конкурс за написване на есе или разказ на тема: ,,Вярата и духовността за запазване на българщината“, посветен на „150 ГОДИНИ БЪЛГАРСКА ЕКЗАРХИЯ“, а през месец май в  криптата на Желязната църква „Свети Стефан“  в Истанбул ще се представи документална изложба-концерт „150 г. Българска Екзархия“. 

Източник: БНР

За Ангел Карадаков

Виж още

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 2 – 8 август

Уважаеми читатели, представяме ви информационния бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода периода 2 – 8 ...