Начало / Новини / Александрийският патриарх е на историческо посещение в Замбия

Александрийският патриарх е на историческо посещение в Замбия

Александрийският патриарх Теодор се срещна с президента на Република Замбия Едгар Чагва Лунгу. Срещата се състоя в събота, 22 февруари.

По време на срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с религиозната толерантност, правата на уязвимите групи, опазването на околната среда и равенството между половете. Патриарх Теодор представи на президента работата, извършена от Патриаршията в Замбия и Африка като цяло.

Предстоятелят на Александрийската патриаршия подари на президента на Замбия кръст с образа на свети Марк, почетно отличие, присъдено от Александрийската патриаршия само на държавните ръководители.

Веднага след срещата си с президента на Замбия, Александрийският патриарх отпътува за Южна Замбия, за да посети семейство Влачакис. Историческата фамилия Влахакис се премества от Крит в Замбия през 1894 г. и бележи първата поява на гръцката диаспора в страната на юг от Сахара.

В неделя сутрин патриарх Теодор отслужи Божествена литургия заедно с митрополита на Замбия Йоан в църквата „Свети Александър“ в Лусака.

По информация на: orthodoxtimes.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Завърши поклонническият път „Рилският Чудотворец“

На 6 август, Преображение Господне, в Рилската света обител завърши тринадесетият поклоннически път „Рилският Чудотворец“, ...