Начало / Новини / Националната библиотека  ще се включи в честванията по повод 150-годишнината от учредяването на Българската екзархия

Националната библиотека  ще се включи в честванията по повод 150-годишнината от учредяването на Българската екзархия

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще се включи в честванията по повод 150-годишнината от издаването на султанския ферман за учредяването на Българската екзархия, съобщи официалният сайт на Св. Синод.

Това стана ясно днес след като директора на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова бе приета от Светейшият патриарх Неофит. 

По думите на доц. Александрова в изложбата, която ще се състои на 27 февруари от 11 часа, ще бъдат включени и показани документи, свързани с основаването на Българската екзархия и избора на първия български екзарх. Според директора на библиотеката, включването на Националната библиотека в чествания е важно, защото издигането на Българската екзархия е събитие, спомогнало за запазването на нацията. 

Св. Синод реши на 28 февруари т.г. (петък), в 10 часа, да бъде отслужен в диоцеза на БПЦ–БП тържествен благодарствен молебен, придружен с празничен камбанен звън, като в края на молебена бъде прочетено Патриаршеско и Синодално послание по повод бележитата годишнина от издаването на фермана за учредяването на Българската екзархия.

За Ангел Карадаков

Виж още

Сръбският президент Александър Вучич се поклони на гроба на св. Сава във Велико Търново

Вчера министър председателят на България Бойко Борисов и президентът на Сърбия Александър Вучич посетиха гробовете ...