Начало / Новини / Националната библиотека  ще се включи в честванията по повод 150-годишнината от учредяването на Българската екзархия

Националната библиотека  ще се включи в честванията по повод 150-годишнината от учредяването на Българската екзархия

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще се включи в честванията по повод 150-годишнината от издаването на султанския ферман за учредяването на Българската екзархия, съобщи официалният сайт на Св. Синод.

Това стана ясно днес след като директора на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова бе приета от Светейшият патриарх Неофит. 

По думите на доц. Александрова в изложбата, която ще се състои на 27 февруари от 11 часа, ще бъдат включени и показани документи, свързани с основаването на Българската екзархия и избора на първия български екзарх. Според директора на библиотеката, включването на Националната библиотека в чествания е важно, защото издигането на Българската екзархия е събитие, спомогнало за запазването на нацията. 

Св. Синод реши на 28 февруари т.г. (петък), в 10 часа, да бъде отслужен в диоцеза на БПЦ–БП тържествен благодарствен молебен, придружен с празничен камбанен звън, като в края на молебена бъде прочетено Патриаршеско и Синодално послание по повод бележитата годишнина от издаването на фермана за учредяването на Българската екзархия.

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Йоан откри новата учебна година в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“

С архиерейска света литургия започна новата 2023/2024 учебна година в Софийската духовна семинария „Св. Йоан ...