Начало / Новини / Затварят историческата църква „Св. Архангел Михаил” в Перущица

Затварят историческата църква „Св. Архангел Михаил” в Перущица

Историческата църква „Св. Архангел Михаил” в Перущица ще бъде затворена от 18 февруари до 7 април, поради наложителен ремонт на покривната конструкция, съобщават от местния исторически музей.

Църквата служи като последно убежище за въстаналите перущинци през бунтовния април на 1876 г. Построен в периода от 1847 до 1849 г. с доброволни средства и труд на местното население, тя е израз на духа и нарасналите възможности на това население по време на Възраждането.

Представлява трикорабна сграда, изписана богато от пазарджишки майстори.

В нея се събират последните защитници на Перущица, които заедно с мирно население се опитват да отбраняват свободата си срещу многочислено турско обкръжение. Атакувана с оръдие от страна на редовна турска войска, църквата става безмълвен свидетел на героизма и саможертвата на последните 127 защитници във все още оцелелия храм – крепост. В него на 1 май пръв извършва своя безпримерен подвиг – Спас Гинов, след него Кочо Честименски и други, които предпочитат смъртта пред участта да попаднат в турски ръце и да бъдат подложени на зверства и потурчване.

По информация на в-к Десант. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Българският патриарх Неофит прие митрополит Емануил от Александрийската патриаршия

На 25 септември Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит прие в своя кабинет, ...