Начало / Новини / Над 50 процента от българите оценяват като положителна работата на Българската православна църква

Над 50 процента от българите оценяват като положителна работата на Българската православна църква

51 процента от пълнолетните българи оценяват като положителна работата и дейността на Българската православна църква, сочи най-новото изследване на Тренд, финансирано от 24 часа.

Според проучването при армията, полицията, БНБ и Българската православна църква положителните оценки са по-високи от отрицателните, сочи анализът. 

В периода февруари 2018 – февруари 2020 година се наблюдава негативните нагласи към БПЦ-БП да бъдат между 20 и 25 процента. Засича се увеличаване на недоволството, което достига до 30 процента през мой месец миналата година, когато на посещение у нас бе папа Франциск. В следващите месеци обаче недоволството постепенно спада и достига отново до 20%. Най-високо одобрението към Българската църква е било през май месец 2018 г., като тогава 52% от населението са одобрявали църквата. 

Около 30% от запитаните, в изследването, са заявили, че не могат да отговорят на въпроса и да дадат оценка. В социологическото проучване са показани още данни за електоралните нагласи, работата на парламента, прокуратурата, както и популярността на партии и министри. 

В изследването са участвали 1007 души, а анкетата е проведена в периода 3-10 февруари 2020 г.

За Ангел Карадаков

Виж още

Четиридесет дни от кончината на блаженопочившия и приснопаметен Български патриарх Неофит

Изпълниха се четиридесет дни от блажената кончина на предстоятеля на Българската православна църква – Българския ...