Начало / Новини / Препълнена зала на премиерата на православния филм „Светецът светкавица“

Препълнена зала на премиерата на православния филм „Светецът светкавица“

Залата на „Дом на киното“ се оказа тясна, а местата недостатъчни, за да поберат желаещите да видят премиерата на най-новия православен филм у нас, посветен на известния гръцки светец св. Ефрем Нови. 

Авторът на филма – журналистът Ангел Бончев сподели своите съпреживявания по създаването на лентата, която му е отнела повече от две години. Филмът е посветен на неговата майка, която първа го среща с живота и чедасата на дивния Божи угодник св. Ефрем. Той благодари и на всички, които са помогнали за реализирането на документалния филм, сред които на Пловдивския митрополит Николай и на митрополита на Кифася Кирил и на екипа на сайта Добротолюбие, който е и медиен партньор на филма.

Филмът за Светецът светкавица, както наричат св. Ефрем в Гърция, е с благословението на манастира, където се покоят светите му мощи. В летата пък се разказват покъртителните истории на хора докоснати от светостта на един за жалост все още почти непознат светец у нас. Затрогващи са историите на десетките хора, които са прибегнали до св. Ефрем и мигновено са получили отговор на своите прошения. За първи път у нас бяха излъчени и показани кадри и снимки на монахиня Макария, която открива чудодейните мощи на светеца, както и бе разказана за първи път пред камера чудо след смъртта на преподобната игумения. 

Зрителите на най-новия филм го определиха като духовна храна все по-необходима в забързаното ни ежедневие. „Нуждаем се от повече такива филми. Дано светецът бъде популяризиран и повече хора да му се молят, за да получават бърза помощ и закрила от него“, споделиха те пред Добротолюбие. В лентата участват десетки актьори, като сред тях е голямата българска актриса Емилия Радева. 

Следващите прожекции на филма ще бъдат утре – сряда и в четвъртък от 18:30 часа. Обявена е и извънредна прожекция за 24 февруари тъй като интересът към филма е огромен. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Младите хора имат нужда от молитва и духовно напътствие

Румънският патриарх Даниил отправи послание по повод новата 2022-2023 учебна година, съобщава сайтът orthodoxianewsagency.gr. В обръщението ...