Начало / Новини / Ръководството на Света гора се срещна с гръцкия министър на енергетиката. Обсъдени бяха екологични проблеми

Ръководството на Света гора се срещна с гръцкия министър на енергетиката. Обсъдени бяха екологични проблеми

Екологичните проблеми бяха основната тема на срещата, състояла се в Атина, между министъра на околната среда и енергетиката на Гърция и духовното ръководство на Св. Гора. 

На срещата на 14 февруари присъства и управителят на Св. Гора Атанасиос Мартинос. По време на срещата бе обсъдена възможността за инсталиране на фотоволтаични модули на Атон, пречистването на отпадъчните води, приемането на мерки за предотвратяване на пожари и опазването на екосистемата чрез включване на Атон в екологичната мрежа на защитените зони от Натура 2000.

Мрежата е създадена не само за защита на природата, но и за поддържане на дългосрочни природни богатства и осигуряване на ресурсите, необходими за устойчиво социално-икономическо развитие. Натура 2000 е основният инструмент за опазване на природното наследство на територията на Европейския съюз.

По време на срещата беше обсъдена и подкрепата, която Република Гърция предлага на монашеската република.

На Св. Гора има двайсет манастира, четиринадесет скита и множество монашески килии. Повече от 1500 православни монаси живеят в Св. Гора. Районът е административно автономен, образувайки монашеска държава със столица Кареа.

По информация на Orthodox Times.

За Ангел Карадаков

Виж още

Почистиха и залесиха района около храм „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково

Районът на църквата „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково, която е архитектурно-строителен  и художествен паметник на ...