Начало / Новини / Черногорският митрополит Амфилохий се срещна с примера на Черна гора, за да обсъдят закона за Вероизповеданията

Черногорският митрополит Амфилохий се срещна с примера на Черна гора, за да обсъдят закона за Вероизповеданията

След първата среща от месеци между митрополита за Черна гора на Сръбската православна църква и премиера на Черна гора, бе постигнато споразумение новият закон за вероизповеданията да бъде „преразгледан“ изцяло. 

За първи път, откакто парламентът на Черна гора прие нов закон за вероизповеданията през декември, митрополит Амфилохий от Сръбската православна църква в Черна гора, се срещна с премиера Душко Маркович. На срещата бе представен списък с предложения за промени в спорния закон. 

Срещата е важна, защото е първа такава между представители на правителството и църквата от декември насам, когато започнаха и големите протести на православни християни срещу новия закон. Тогава Сръбската църква призова правителството да оттегли частта от закона, в която се засяга съставянето на регистър на всички религиозни обекти в Черна гора. Според новия закон, всички религиозни групи, които не могат да предоставят доказателства за собственост, рискуват да загубят свои имоти и сгради. Църквата – чийто отношения с правителството са лоши – твърди, че новият закон може да позволи на държавата да присвои имуществото й. 

„Правителството се запозна с инициативата и прецени, че е необходим цялостен преглед на закона и разглеждането на други възможности, за решаването на този въпрос. Разговорите ще продължат на експертно ниво“, заявиха двете страни в съгласувателно съвместно прессъобщение, публикувано след срещата.

Правителството казва, че чрез диалог и изграждане на взаимно доверие, както и чрез предоставяне на допълнителни и подходящи гаранции, законът може да се прилага и е в съответствие с конституцията и европейските стандарти. Църквата обаче не е съгласна.

„Църквата смята, че е необходимо да се говори за изменения на закона, а не за неговото прилагане, тъй като според нея законът не е в съответствие с конституцията или международните стандарти“, се отбелязва в съвместното изявление.

Президентът Мило Джуканович се обърна остро пред медиите, като обвини Сръбската православна църква, че оказва неприемлив натиск върху държавата. В интервю за Франс прес от четвъртък той каза, че Черна гора има нужда от собствена православна църква, за да консолидира националната си идентичност и да се справи с намесата на съседна Сърбия.

Президентът и Църквата имат дълга история на сблъсъци и напрежение. Джуканович  бе част от прехода на Черна гора  – от съюз със Сърбия – към независимост, на което СПЦ решително се противопостави. Откакто парламентът в Подгорица прие закона на 27 декември, десетки хиляди свещеници, вярващи и поддръжници на Сръбската православна църква протестират два пъти седмично в цялата страна, настоявайки за оттеглянето на закона.

Според оспорваният закон трябва да бъде създаден регистър на всички религиозни сгради и обекти, за които властите твърдят, че са били собственост на независимото кралство Черна гора, преди да стане част от доминираното от сърбите Кралство на сърби, хървати и словенци през 1918 г., по-късно преименувано на Югославия.

По информация на: balkaninsight.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...