Начало / Новини / Местните жители на Лесбос се обявиха против създаване на бежански център в близост до православен манастир

Местните жители на Лесбос се обявиха против създаване на бежански център в близост до православен манастир

Намерението на гръцкото правителство да създаде нова „гореща точка“ за бежанци на източния егейски остров Лесбос и то в непосредствена близост православния манастир „Св. Архангели“ в местността Мандамадо, предизвика бурна реакция на местните жители.

Новината идва в момент, в който известният гръцки остров край бреговете на Западна Мала Азия стана свидетел на множество случаи на вандализъм срещу параклиси и църкви на острова. Десетки хиляди търсещи убежище от различни страни от трети свят идват на острова от близка Турция от 2015 г. насам. Повечето бежанци са от предимно мюсюлмански държави. 

В свое интервю пред атинска радиостанция във вторник губернатора на северните егейски острови Костас Муцурис подчерта, че „…островите са получили повече от един милион мигранти през последните пет години… те (жителите на острова) искат да дишат отново; останалата част от Гърция трябва да поеме част от отговорността за този проблем. Тези острови не могат да продължат да изпитват такъв тип натиск“, каза още той. 

По информация на orthodoxianewsagency.gr.

За Ангел Карадаков

Виж още

Празник на Светия Дух

С тържествени служби православната църква чества деня на Светия Дух. Празникът е подвижен и винаги се пада ...