Начало / Новини / В скоро време канонизацията на митрополит Борис Неврокопски ще бъде факт

В скоро време канонизацията на митрополит Борис Неврокопски ще бъде факт

„В скоро време канонизацията на дядо Борис ще бъде факт“, такова мнение е изразил Неврокопският митрополит Серафим при своето посещение в българската църковна община в Будапеща, която е основана от самия митрополит Борис. 

В неделния ден митрополит Антоний и митрополит Серафим отслужиха св. литургия, на която бе ръкоположен и нов дякон на Западно- и Средноевропейската ни епархия. В края на богослужението, председателят на църковната община и протосингел на епархията архим. Атанасий се обърна и към митрополит Серафим, като му изказа и подкрепата на членовете на будапещенската църковна община в делото му за канонизация на Неврокопски митрополит Борис.

Припомняме, че през 2016 г. Св. Синод започна процедура по канонизация на Неврокопския митрополит Борис, зверски убит от низвергнат свещеник под давлението на комунистическата атеистична власт. „Изисква време народът да възстанови паметта си за своя светец, да го обикне, да го желае, да го търси, каза митрополит Серафим през 2019 г., след като отслужи панихида за убития архиерей. „По-лесната част е да се формулира като писмен текст и като решение. Материалите са събрани, животът му е известен, нямаме съмнение, но хората да го приемат като светец и това да стане като се запознаят с живота му“, допълни  тогава Неврокопският митрополит.

Снимка: официален сайт на Св. Синод

За Ангел Карадаков

Виж още

Деца засадиха дръвчета в двора на храм „Св. Атанасий“ в село Кърналово

Дни преди започването на пасхалните празници ученици от ОУ „Братя Миладинови“ в с. Кърналово, Община ...