Начало / Uncategorized / Разкрити са нови стенописи от 15 в. в катедралата “Успение Богородично” в Кремъл

Разкрити са нови стенописи от 15 в. в катедралата “Успение Богородично” в Кремъл

Работата по възстановяване на стенописите в известния храм “Успение Богородично”, построено през 15 в. в Московския кремъл, е проект, започнал още през 2017 и планиран да приключи към 2023 г на няколко етапа.

По време на пресконференция, дадена от генералния директор на Кремълските музеи на 5 февруари, Елена Гагарина, потвърди, че освен възстановяването на изображенията по стените, по време на работа са били разкрити и нови стенописи.

“Новите изображения са били разкрити край страничния олтар. Част от композициите включват “Събор на Пресвета Богородица” и “Рождество на Св. Йоан Предтеча”, както и две нови фигури, които принадлежат към “Акатистна събота”. Създадени са почти век и половина преди основните стенописи, изографисани с указ на цар Михаил Федорович Романов през 1643 г. “

“Времето е неумолимо към такива древни паметници и макар и стенописите да са били реставрирани и приведени в ред, за съжаление са минали 40 години от последната намеса и по повърхността им може да се забележат следи от прах и сажди.” – разказва Гагарина. В Русия са оцелели много малко стенописи от 15-16 век. Известни са стенописите в манастира “Св. Терапонт” край Вологда на иконописеца Дионисий, които са били датирани от това време, и именно поради това, разкритите паметници придобиват още по-голяма значимост.

Наскоро бе потвърдено, че руската нефтена компания Транснефт е заделила $5,639,400 (360 милиона рубли) за реставрацията на катедралата като част от съвместното им сътрудничество с Московските кремлински музеи.

Превод: Асен Андонов

Източници: orthochristian.com и tass.ru/

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е съборът на Доростолските мъченици

Днес отбелязваме Събор на светите Доростолски мъченици. Празникът се отбеляза от 2016 г. насам по ...