Начало / Новини / Религиозната нетолерантност в Гърция – в цифри

Религиозната нетолерантност в Гърция – в цифри

В края на миналата 2019-та година, излезе годишния доклад на гръцкото министерство на образованието върху религиозната нетолерантност през 2018.

Общия брой инциденти е 591, голяма част от които (около 95% или 564 броя) засяга Гръцката православна църква. Броят е малко по-голям (+6%) в сравнение с 2017. От атаките срещу свободата на вярата можем да споменем терористичното нападение пред църквата „Св. Дионисий“, покровител на Атина в Колонаки през декември 2018. „Свободата на вярата, както и свяка друга свобода, не е даденост а постоянна борба срещу несигурността, насилието, фалшивите новини и фанатицизма“, каза в края на 2019 г. гръцкият министър на образованието Ники Керамеус, коментирайки доклада.

Докладът идва на фона на обявената за най-тежка година за преследваните християни по света. През 2019 г. над 260 милиона души са били преследвани заради вярата си, като увеличението на цифрите е от 15 милиона само за една година, 2 983 са били убити, а 3 711 са затворени без съд. Атаките върху църкви и християнски сгради възлизат на 9 488. Това на практика означава, че миналата година всеки ден са убивани по осем християни, а 23 християни са били изнасилвани или сексуално тормозени по причини, свързани с тяхната вяра. Средно 182 църкви или християнски сгради са били атакувани всяка седмица, докато 102 християнски домове или магазини са били разрушени. 309 християни са затваряни всеки месец. Използването на технологиите благоприятства и засилва преследването на християните по целия свят, заяви председателят на Opendoors Дейвид Кери в неотдавнашен доклад.

Списъкът с най-опасните страни за християните може да видите тук.

По статията работи: Георги Германов

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...