Начало / Новини / Две години от въдворяването на Видинския митрополит Даниил

Две години от въдворяването на Видинския митрополит Даниил

При тържествен звън на камбани в мразовития 10-и февруари 2018 г. в пределите на Видинска епархия бе посрещнат новоизбрания митрополит Даниил. 

Първото място, където митрополитът бе посрещнат бе в храм „Св. преп. Параскева“ от кмета на с. Сумер г-жа Лидия Митрофанова и от множество духовници и миряни, възрадвани в този ден от възможността първи да приветстват своя нов архипастир. Тогава Врачанският митрополит Григорий връчи архиерейски посох на митрополит Даниил (принадлежал на приснопаметния му предшественик митр. Дометиан) и му благопожела от името на Светейшия Български патриарх Неофит и Св. Синод многоуспешно и спасително служение.

А ето какви бяха поздравленията от страна на областната, общинска и епархийска управа.

„Във Ваше лице виждам истински духовен водач, който с достойнство и мъдрост ще работи за утвърждаване на взаимното уважение и единението на българските граждани, защото в днешно време повече от всякога се нуждаем от солидарност и толерантност, основани на християнските ценности!“

Росен Белчев, областен управител на област Монтана

„Искрено се надявам, че родолюбивите и изпълнени с уважение към православната вяра и традиции видинчани, ще отворят сърцата и душите си, за да приемат достойния владика. А той ще намери верния път, за да ги приобщи към християнските ценности. Повече от 30 години с мъдрост, търпение и достолепие Видинска епархия бе ръководена от митрополит Дометиан. Сигурен съм, че новият духовен баща на миряните от този хубав и гостоприемен край на България, ще върви по неговите праведни стъпки и ще издига и занапред авторитета на Православната ни църква“.

Огнян Ценков, кмет на Община Видин

„С Божията помощ, в съгласие с всички правила и канонически постановления на 4 февруари 2018 г. Вие, Ваше Високопреосвещенство, бяхте избран и утвърден за канонически Видински митрополит. Ние, епархийските съветници и епархийските избиратели, така както сме Ви гласували доверие досега, с Вашето благословение и под архипастирските Ви грижи и ръководство, и занапред сме готови да Ви бъдем крепка опора и добри лозари, та заедно да даваме своите духовни плодове о време. Нека има преуспяване на Божието спасително дело, мир, единомислие и благодатно служение в епархията ни“.

Видински епархийски съвет

Видинският митрополит Даниил (Атанас Трендафилов Николов) е роден на 02.03.1972 г. в гр. Смолян. Завършва основно и средно образование в родния си град. През 1996 г. записва и учи Английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет. През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир „Св. вмчк Георги“ под духовното ръководство на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На 07.08.1999 г. е постриган от него в монашество, а на следващия ден е ръкоположен за йеродякон. През 2002 г. завършва Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

На 21.07.2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир „Рождество Богородично“. На 27.11. същата година е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах. На 01.06.2006 г. е възведен в архимандритско достойнство. По решение на Св. Синод на 20.01.2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в ПКСХП „Св. Александър Невски“ и назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15.06.2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий, която длъжност изпълнява до 4 февруари 2018 г., когато е избран за Видински митрополит.

Снимка: Българска патриаршия 

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...