Начало / Uncategorized / Варненският митрополит Йоан бе герой в поредния брой на „Домът на вярата“

Варненският митрополит Йоан бе герой в поредния брой на „Домът на вярата“

„Човек не достига до идеята за монашество веднага, още повече, че това е едно лично решение, което не бива да бъде прибързано и трябва да има поне общото съгласие на близките хора. Да стане със спокойствие и смирен дух“, това каза в поредния брой на предаването „Домът на вярата“, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. 

Архиереят бе герой на предаването, в което говори за своите лични решения и път в живота. „Когато влязох тук (в сградата на Варненска св. митрополия бел. ред.) ме обзе един известен смут и даже да не кажа едно особено вълнение, защото малко по-рано бяха идвал тук със съвсем друга идея и някой ако ми кажеше, че ще бъда в тази сградата като митрополит аз по никой начин нямаше да го възприема. Неведоми са пътищата Божии и Божият промисъл е велик, така да го кажем. Нямаше много време въобще човек да го мисли. Имах известно чувство на притеснение и на известен страх и то не от друго, а сравнявайки с всичко онова, което е било с предишния митрополит, пък и онези колоси като дядо Симеон и дядо Йосиф… Някак си човек има един голям респект към онова, което е минало. Така че с благодарност към Бога съм приел всичко и да ни дава господ сили да сме във възможност достойно за си изпълняваме задълженията“, каза още митрополит Йоан. 

Той допълни, че не бива човек да се възгордява, „не бива да мисли, че е много велик и прочут, защото великите са тези, които са минали, а пък при нас животът е различен, има своите предизвикателства и за това трябва с повече смирение, молитва и упование в Бога човек да си следва пътя“, каза още той. 

„Чух едно изречение, което много ме затрогна. Миряни казаха: „Ваше Високопреосвещенство, вие сте изпросен с много молитви…“ Аз нямам право да забравям това. С цялата си съзнателност ще се постарая, оттук насетне, през дните, в които ще бъда тук и през моя живота да положа душата си за своите ближни, по думите на св. Йоан Богослов“, каза в първото си емоционално интервю новоизбраният митрополит Йоан, припомнено и в късометражния филм на „Домът на вярата“. Той говори и за отношението на младите към вярата, брака, както и за проблема около построяването на крематориум във Варна. Митрополитът обърща и внимание относно суеверията, както и дарителството в църквата. 

Интервюта с митрополит Йоан се излъчва само ден, след като бе отбелязана паметта на Варненския и Преславски митрополит Симеон, на когото се отбелязаха 180 години от рождението. 

Целият филм може да видите тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Абсолвентите от Православния богословски факултет на ВТУ получиха дипломите си за завършено висше образование

В деня, в който православната църква почита преподобния Теодосий Търновски дипломите си за завършено висше ...