Начало / Uncategorized / Варненският митрополит Йоан бе герой в поредния брой на „Домът на вярата“

Варненският митрополит Йоан бе герой в поредния брой на „Домът на вярата“

„Човек не достига до идеята за монашество веднага, още повече, че това е едно лично решение, което не бива да бъде прибързано и трябва да има поне общото съгласие на близките хора. Да стане със спокойствие и смирен дух“, това каза в поредния брой на предаването „Домът на вярата“, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. 

Архиереят бе герой на предаването, в което говори за своите лични решения и път в живота. „Когато влязох тук (в сградата на Варненска св. митрополия бел. ред.) ме обзе един известен смут и даже да не кажа едно особено вълнение, защото малко по-рано бяха идвал тук със съвсем друга идея и някой ако ми кажеше, че ще бъда в тази сградата като митрополит аз по никой начин нямаше да го възприема. Неведоми са пътищата Божии и Божият промисъл е велик, така да го кажем. Нямаше много време въобще човек да го мисли. Имах известно чувство на притеснение и на известен страх и то не от друго, а сравнявайки с всичко онова, което е било с предишния митрополит, пък и онези колоси като дядо Симеон и дядо Йосиф… Някак си човек има един голям респект към онова, което е минало. Така че с благодарност към Бога съм приел всичко и да ни дава господ сили да сме във възможност достойно за си изпълняваме задълженията“, каза още митрополит Йоан. 

Той допълни, че не бива човек да се възгордява, „не бива да мисли, че е много велик и прочут, защото великите са тези, които са минали, а пък при нас животът е различен, има своите предизвикателства и за това трябва с повече смирение, молитва и упование в Бога човек да си следва пътя“, каза още той. 

„Чух едно изречение, което много ме затрогна. Миряни казаха: „Ваше Високопреосвещенство, вие сте изпросен с много молитви…“ Аз нямам право да забравям това. С цялата си съзнателност ще се постарая, оттук насетне, през дните, в които ще бъда тук и през моя живота да положа душата си за своите ближни, по думите на св. Йоан Богослов“, каза в първото си емоционално интервю новоизбраният митрополит Йоан, припомнено и в късометражния филм на „Домът на вярата“. Той говори и за отношението на младите към вярата, брака, както и за проблема около построяването на крематориум във Варна. Митрополитът обърща и внимание относно суеверията, както и дарителството в църквата. 

Интервюта с митрополит Йоан се излъчва само ден, след като бе отбелязана паметта на Варненския и Преславски митрополит Симеон, на когото се отбелязаха 180 години от рождението. 

Целият филм може да видите тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Четвърта Неделя на Великия пост – Св. Йоан Лествичник

 Някак си странно е да се признае, че за автора на една от най-разпространените и ...