Начало / Uncategorized / Нови надежди за възобновяването на дейността на Халкинската семинария

Нови надежди за възобновяването на дейността на Халкинската семинария

На 06.02 Вселенският патриарх Вартоломей се обърна със слово по повод 49 години от затварянето на семинарията в Халки на връх празника на основателя на манастира, където школата се е помещавала, св. Фотий Цариградски.

В съслужение с игумена на манастира и други духовници, бе отслужена божествена Света Литургия в катедралния храм на обителта. В своята проповод патриархът изрази своята надежда семинарията да заработи отново, като подчерта нейното културно и духовно значение за Православието през вековете.

Освен тържествената Литургия, патриархът още извърши и Трисвятое в чест на блаженопочившия митрополит Максим Ставрополски, последен ректор на семинарията, чиито мощи бяха пренесени от Атина, за да бъдат поставени в гробницата на църквата “Живоприемен Източник” в Константинопол, където се намират тленните останки и на други архиереи.

Патриарх Вартоломей обсъди и предстоящи проекти, чиято крайна цел ще е възстановяване на дейността на духовното училище.

В заключителната част на своята проповед предстоятелят на Вселенската патриаршия благодари на игумена на манастира “Св. Троица”, епископ на Еритрея Кирил, като посочи колко важно е подвизаването в тишина и как именно в Халкинската семинария тя винаги е била водеща във възпитаването на ценности на нейните ученици.

Снимка: Никос Мангинас/ Вселенска патриаршия

Източник: romfea.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

С водосвет приключи обновяването на част от Черепишкия манастир

Приключи ремонтът на приемната за поклонници в най-големия действащ манастир във Врачанска епархия – Черепишкия ...