Начало / Uncategorized / Как да намеря подходящ съпруг?

Как да намеря подходящ съпруг?

Забележка: Този текст е написан за жени, но може еднакво да бъде приложен и от мъже.

Нашият Господ и Неговата Пресвята Майка са основните източници на помощ по този въпрос. Важно e да не го търсиш (съпруга) твърде упорито, защото ако не оставиш място за Божия промисъл, няма да успееш да го откриеш. По-скоро се съсредоточи върху своето собствено духовно усъвършенстване.

После се запитай: „Виждам ли в него бащата на моите деца?“ Би трябвало този въпрос да сведе избора ти до един или двама.

Сега, представи си го като старец, със сбръчкано лице и прегърбен. Все още ли искаш да бъдеш до него? Ако е така, тогава наистина има Божия намеса в тази връзка, защото плътското привличaнe изчезва шест месеца след брака. При редки случаи това привличане го няма след  година, а при големи изключения, до година и половина.

След това го наблюдавай как се държи с момичета и жени, към които не проявява интерес или няма как да има връзка с тях, например сестра му или някоя възрастна дама. Какво е поведението му в тяхно присъствие? Тук ще забележиш истинския му характер.

Също така се опитай да не отдаваш прекалено значение на външния вид, на красотата, но повече търси човек, който ще те води напред и ще те кара да се чувстваш добре. Разбира се, необходимо е и ти да можеш да му предложиш същото занапред.

Накрая, убеди се, че той искрено се старае да води духовен живот в Църквата, че се бори да преодолее своите страсти и недъзи, без значение колко значителни или незначителни са те. Увери се, че той е истински християнин.

Въз основа на св. Йоан Златоуст, св. Паисий Светогорец и о. Думитру Станилое

Източник: „Асетическият път“ – asceticexperience.com

Превод: Явор Стоянов

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...