Начало / Новини / Скоро ще заработи онлайн информационен център за православни християни в Европа

Скоро ще заработи онлайн информационен център за православни християни в Европа

През 2020 г. ще заработи онлайн информационен православен център за православните християни в Европа. Инициативата е с благословението на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и ще бъде в помощ на всички наши сънародници, които живеят извън пределите на страната, но и на всички православни християни от други юрисдикции и Поместни църкви.

Амбицията на Orthodox Dome е предоставянето на информационна платформа за православните християни, живеещи, работещи или намиращи се извън православна страна. Първоначалният замисъл на сайта е чисто любителска, а именно, да предоставя информация за православната архитектура, с което да събуди интереса на читателите към църковната архитектура и живопис.

С времето обаче се ражда идеята този проект да се превърне в информационен портал, който да улеснява духовния живот на православните християни извън своята родина, като ги информира не само за местоположението на най-близката православна църква, но и за най-различни инициативи, проекти и идеи, организирани от православните енории, независимо от своята юрисдикция, както и не толкова познати поклоннически маршрути, които да запознаят християните с изконните православни ценности на Европа и света.

Това ще позволи свободното общуване и сближаване на православните християните от различни държави, създавайки нови възможности за сътрудничество.

“Като православен християнин, който живее вече близо пет години извън България, осъзнавам колко е важно човек да намери православна енория и добър духовник, за да може спокойно да изповядва християнството. Животът извън родината може да е много труден, но с Божията помощ осъзнах, че няма нищо невъзможно. Вярвам, че именно общуването ми с православни от различни юрисдикции, ми дадоха възможност по-лесно да се адаптирам като имигрант, да намеря своето място сред останалите, и да изградя своя собствен духовен свят. Бог ми дава утехата и чувството на сигурност, която не съм усещал дори в България. Смятам, че чрез Orthodox Dome и други православни имигранти ще имат възможността да намерят Бога в една чужда страна и да усетят безкрайната Му благодат”, коментира нейният създател, Асен Андонов.

Orthodox Dome е все още в процес на обработка, но в следващите месеци инициативата ще се разраства. В своята първа фаза екипът на Добротолюбие и Orthodox Dome, в сътрудничество със Западно- и Средноевропейската ни епархия, ще започнат да събират информация от православните християни в чужбина, за да създадат детайлна база данни за възможно най-много православни храмове, намиращи се в Европа и света. Предстои също така сайтът да бъде преведен на други езици.

И тъй като Добротолюбие е медиен партньор на благородната инициатива, призоваваме нашите сънародници, които живеят извън страната, свободно да се свързват с нас на адрес blog.dobrotoliubie@abv.bg, предоставяйки информация за техния близък православен храм. Впоследствие информацията ще бъде обработена и качена на сайта.

Ако имате идеи или предложения, може да пишете на orthodoxdome@gmail.com. Повече за инициативата може да научите на сайта на проекта, orthodoxdome.com, който обаче е в процес на обработка, както и на фейсбук страницата тук.

Повече за инициативата ще научим от създателя ѝ Асен Андонов, който ще ни гостува през месец март в подкаста на нашия сайт.

За Ангел Карадаков

Виж още

Патриарх Неофит към децата: пребъдвайте в чистота, невинност и почит към вашите родители

На 1 юни, когато отбелязваме Международния ден на детето Светейшият Български патриарх Неофит отправи обръщение ...