Начало / Новини / Предстоятелят на Полската църква освети камбанария, построена до катедралата „Св. София“ във Варшава

Предстоятелят на Полската църква освети камбанария, построена до катедралата „Св. София“ във Варшава

Предстоятелят на Полската православна църква митрополит Сава, освети нова камбанария, която бе построена в непосредствена близост до катедралата на Полската църква – „Св. София“ във Варшава. 

Негово Блаженство говори в словото си за значението на камбанария звън в православната църква, както и нейното предназначение в съвременната традиция. „Днес, преди всичко, трябва да благодарим на Бога, защото осветихме камбани, които ще призовават хората да се молят“, каза митрополит Сава. Той напомни, че звънът на камбаните съпровожда православните християни още от времето веднага след гоненията. „Камбаната ни показва радост, преди всичко свързана с пасхалния период, като възвестява на света вестта за възкресението. Имаме и тъжен звън, който ни показва и заминаването на човека във вечността“, каза още митрополит Сава. 

По повод освещаването на камбанарията той подари икона на Христос Спасител със св. Сава Сръбски. Освещаването на камбанарията съвпадна и с започването на довършителните работи по катедралата на Полската православна църква, както и с продължаването на нейното изографисване. 

По информация на официалния сайт на Полската православна църква. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...