Начало / Новини / Черногорският митрополит Амфилохий желае да бъдат започнати преговори за поправки в новия закон за вероизповеданията в Черна Гора

Черногорският митрополит Амфилохий желае да бъдат започнати преговори за поправки в новия закон за вероизповеданията в Черна Гора

След като държавните власти в Черна гора призоваха Сръбската църква да започнат преговори по поправки в новия закон, за което Добротолюбие вече съобщи (тук), Високопреосвещеният митрополит Амфилохий е информирал премиера на Черна гора, че е готов да обсъдят отмяната на закона или най-малкото неговите дискриминационни разпоредби, съобщи orthochristian.com.

Отвореното писмото на митрополита е публикувано на 3 февруари, на сайта на Черногорската митрополия, която е към  Сръбската църква. Припомняме, че по-рано през месеца министър-председателят  на Черна гора отправи „последно предупреждение“ към духовенството на митрополията за предполагаемо подбуждане към „недоволство и безредици“ сред хората, въпреки че народът продължава да повишава гласа си в знак на протест. Съобщенията на медиите посочват, че протестът в понеделник, в столицата Подгорица е бил най-големият досега, събирайки 60 000 души, докато общо 200 000 излязоха по улиците в неделя, в различни градове в цялата страна.

В отговора си до министър-председателя митрополитът опровергава мненията, че новият закон „е в съответствие с всички европейски стандарти“.

„Съдържанието и целта на закона, за съжаление, показват обратното, което както вие, така и широката общественост на Черна гора бихте могли да проверите, като видите професионалните и мотивирани изменения на правния съвет на нашата Църква… Това важи особено за разпоредбите от закона, който отрича и премахва вековния, непрекъснат исторически правен статус и права за собственост на нашата Църква и други религиозни сдружения “, пише Негово Високопреосвещенство.

„Готови сме, като вземем предвид решенията на Светия синод на Сръбската православна църква и Епископския съвет на в Черна гора. И спазвайки Конституцията на Черна гора, да се срещнем с вас с надеждата, че искрено сте убедени да започнете разговор по същество, в съответствие с правната система на Черна гора – за отмяна на закона или всички негови дискриминационни разпоредби… за възстановяване на спокойствието и мирът сред всички православни вярващи в Черна гора”, каза още митрополит Амфилохий.

Според него едва след решаването на този ключов проблем може да се проведе диалог по други, не по-малко сложни въпроси, като реституцията на незаконно избран имот и подготовката и сключването на фундаментално споразумение между Черна гора и Сръбската православна църква. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Абсолвентите от Православния богословски факултет на ВТУ получиха дипломите си за завършено висше образование

В деня, в който православната църква почита преподобния Теодосий Търновски дипломите си за завършено висше ...