Начало / Новини / Музей ще бъде изграден към храм „Св. Атанасий“ в Българово

Музей ще бъде изграден към храм „Св. Атанасий“ в Българово

„ Хубава си, моя горо“ огласи вчера двора на църквата „Св. Атанасий“ в Българово. Храмът, където преди 142 години се извършва най-голямото клане на християни в бургаски регион. 400 души намират смъртта си. Днес пред костницата, където са тленните останки, бяха положени цветя и бе отбелязано Освобождението на Българово, съобщи БНР.

Само за няколко часа цялото население на село Урум Еникьой е избито. Клането, познато като това в Батак, е извършено от турските башибозуци, които бягат заради настъплението на руската армия.Историци разказват, че хората са се укрили в църквата и са били обсъдени там два дни.На третия  заможни фамилии плащат голям откуп, за да бъдат освободени всички. Когато отварят вратите и християните излизат, разярените черкези  започват масово клане и ги избиват.

На още няколко места има подобни събития, но за нашия край това е единственото, каза отец Захари Дечев, който отслужи заупокойна молитва. Той обясни, че руските войници идват в Българово и виждат телата, които са били около храма и най-вероятно са решили да ги заровят. Стоят в селото два дни и след това влизат в Бургас. Това е описано в записките на генерал Лермонтов. Едва преди повече от 20 години намерихме костите при ремонта на църквата, поясни свещеникът:

Днешният ден е свят не само за българовци, но и за всички, които живеят в нашия край.Ние отдаваме почит на всички онези, които са като мъченици, пострадали за вярата си.

Трябва да съхраним историята си, заяви кметът Йордан Йорданов:

Това е част от историята на всеки един жител на Българово. И тази история лоша или хубава, с фанфари или опело, трябва да си я пазим!

Музейна сбирка ще бъде изградена върху костницата, обясни отец Захари:

Самата костница ще бъде ремонтирана, защото 20 години не е пипано нищо по нея. Така ще се създаде една възможност за по-добра  визуализация, за по-добра  посещаемост. Лятото идват много туристи, църквата е предпочитана и за венчавки и за кръщенета. Проектът за музея  вече е одобрен в Националния институт по паметниците на културата. Общината застава зад този проект, тази година ще стартираме.

За Ангел Карадаков

Виж още

Българската царица Теодора Търновска беше канонизирана за светица от Румънската православна църква с името Св. Теофана Басараб

Българската царица Теодора Търновска беше канонизирана за светица от Румънската православна църква с името Св. ...