Начало / Новини / Музей ще бъде изграден към храм „Св. Атанасий“ в Българово

Музей ще бъде изграден към храм „Св. Атанасий“ в Българово

„ Хубава си, моя горо“ огласи вчера двора на църквата „Св. Атанасий“ в Българово. Храмът, където преди 142 години се извършва най-голямото клане на християни в бургаски регион. 400 души намират смъртта си. Днес пред костницата, където са тленните останки, бяха положени цветя и бе отбелязано Освобождението на Българово, съобщи БНР.

Само за няколко часа цялото население на село Урум Еникьой е избито. Клането, познато като това в Батак, е извършено от турските башибозуци, които бягат заради настъплението на руската армия.Историци разказват, че хората са се укрили в църквата и са били обсъдени там два дни.На третия  заможни фамилии плащат голям откуп, за да бъдат освободени всички. Когато отварят вратите и християните излизат, разярените черкези  започват масово клане и ги избиват.

На още няколко места има подобни събития, но за нашия край това е единственото, каза отец Захари Дечев, който отслужи заупокойна молитва. Той обясни, че руските войници идват в Българово и виждат телата, които са били около храма и най-вероятно са решили да ги заровят. Стоят в селото два дни и след това влизат в Бургас. Това е описано в записките на генерал Лермонтов. Едва преди повече от 20 години намерихме костите при ремонта на църквата, поясни свещеникът:

Днешният ден е свят не само за българовци, но и за всички, които живеят в нашия край.Ние отдаваме почит на всички онези, които са като мъченици, пострадали за вярата си.

Трябва да съхраним историята си, заяви кметът Йордан Йорданов:

Това е част от историята на всеки един жител на Българово. И тази история лоша или хубава, с фанфари или опело, трябва да си я пазим!

Музейна сбирка ще бъде изградена върху костницата, обясни отец Захари:

Самата костница ще бъде ремонтирана, защото 20 години не е пипано нищо по нея. Така ще се създаде една възможност за по-добра  визуализация, за по-добра  посещаемост. Лятото идват много туристи, църквата е предпочитана и за венчавки и за кръщенета. Проектът за музея  вече е одобрен в Националния институт по паметниците на културата. Общината застава зад този проект, тази година ще стартираме.

За Ангел Карадаков

Виж още

Изографисва се най-големият храм в Перник

Изографисва се храмът „Св. пророк Илия“ в пернишкия квартал „Мошино“, съобщиха от Светата обител. Църквата ...