Начало / Новини / Синодът на Гръцката църква определи умишления аборт като убийство

Синодът на Гръцката църква определи умишления аборт като убийство

Въпросите за аборта, както и скорошното отбелязване на празника на св. Трима Светители, бяха разгледани от Постоянния синод на Гръцката църква на заседанието му от днес.

Според съобщение на Св. Синод на Гръцката църква, изпратено до медиите, архиереите определят, че доброволният аборт е убийство и че зародишът вече е човек, след като е заченат. Синодът поздрави и Министерството на образованието за включването в честванията по повод празника на св. Трима Светители.

По време на двете сесии Постоянният Свещен синод одобри още:

Новата организация на Църковната централна финансова служба на Гръцката църква. 
– Предложението на Синодалния комитет по социални грижи относно издаването на Синодален сборник на тема „Отчитане на разходите за благотворителни дарения през 2019 г. от Атинската архиепископия“.
– Предложенията на Специалния синодален комитет за културна идентичност: а) относно официалното представяне на Петия том от сборника на Петата международна научна конференция на Светия Синод на Гръцката църква, озаглавен: „Либералните институции на гръцката борба“ б) организацията на 8-ия международен научен конгрес за 2020 г. и (в) организирането на честванията по повод годишнина на Гръцката църква през 2021 г.
– Бюджетът на църквата за 2020 финансова година.

Св. Синод взе предвид последните разводи и въз основа на Светото Писание и Светото предание на Православната Христова църква изразява тази теологична позиция за човешкия плод като цялостно и пълноценно човешко същество от момента на неговото зачеване, ето защо тя счита доброволния аборт като убийство и не го приема.

Също така в Св. Синод оцени високо решението на министъра на образованието и вероизповеданията г-н Никис Керамеос да се възстанови празника на светите архиереи и покровители на образованието (30 януари) като ден за църковна служба. 

Източник: orthodoxianewsagency.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от печат

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от ...