Начало / Новини / Кръводаряване в катедралата в Тирана. Президент на Албания благодарен на Православната църква

Кръводаряване в катедралата в Тирана. Президент на Албания благодарен на Православната църква

Десетки албанци дариха кръв в събота, 01 февруари 2020 г., в помещения при катедралата „Възкресение Христово“ в Тирана в акция, организирана от Православната църква в партньорство с президентската администрация.

Президентът Илир Мета лично отиде да поздрави онези, които се присъединиха към каузата.

„Беше голямо удоволствие да започна деня, тази слънчева събота, участвайки в сесия за кръводаряване, организирана от Автокефалната православна църква с участието на десетки млади хора и вярващи“, написа по-късно в социалните мрежи  албанският президент.

„Благодаря на архиепископа на Тирана, духовния водач на Автокефалната православна църква в Албания, Неговата Блаженство Анастасий, за неговия пряк ангажимент в насърчаването на доброволчеството за тази хуманитарна кауза. Защото, както Негово Блаженство учи: «По-хубаво е да дадеш, отколкото да вземеш» (Деян. 20:35, не) ».

По този повод архиепископ Анастасий представи на президента новите пространства на катедралата в Тирана: баптистерий и стая за млади хора, в която ще могат да се организират курсове и други мероприятия. 

Илир Мета оцени високо действията на архиепископа. Президентът заяви, че възпитанието на младото поколение със светите учения за мир, любов и живот излиза извън стените на църквата и им помага да стоят далеч от пороците и „болестите на съвременността“ като хазарт, алкохол и егоизъм. Президентът припомни думите на Архиепископа на Албания, който многократно говори, че „Обратното на мира не е война, а егоцентричност“. 

Президентът Илир Мета изказа „специална благодарност на Православната църква в Албания“ за приноса и всеотдайността в борбата с обезлюдяването на страната и утвърждаването на националните ценности сред децата и младите хора. Събитието по кръводаряване беше организирано от Православната църква в Албания в сътрудничество с „Алианса за кръводаряване“ и с Националния център за трансфузия в Албания.

Източник: basilica.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

Благотворителен концерт събра над 8000 лева за изграждането на православен храм в сливенското село Панаретовци

Благотворителен концерт събра 8150 лева за изграждането на православен храм в сливенското село Панаретовци, където ...