Начало / Uncategorized / Наши духовници от САЩ с изпълнения на църковни песнопения във Видин

Наши духовници от САЩ с изпълнения на църковни песнопения във Видин

Църковна музика в изпълнение на духовници от българския православен манастир „Св. Йоан Кръстител“ в САЩ и черковни певци от софийския хор „Свети Наум Охридски“ ще звучи в залата на Симфониета- Видин по повод празника Сретение Господне. 

Концертът ще е тази събота, (01.02.) от 18.30 часа, а входът е свободен. Организатор е Видинската митрополия с благословението на митрополит Даниил:

„В навечерието на празника Сретение Господне решихме да организираме един концерт, с който да предоставим възможност на по-широката публика на град Видин да се докосне и да се зарадва от богатството на църковната музика. Решихме да оползотворим тази възможност, която ни се предоставя с гостуването на двамата отци Натанаил и Йосиф от САЩ, които през тези дни отново са във Видин. Като добри  църковни певци, те радват и създават молитвено настроение по време на служба, но решихме да предоставим тази възможност на гражданите на Видин да се докоснат до духовността на църковната музика и като една подготовка за предстоящия празник. Част от песнопенията на концерта ще бъдат изпълнени от двамата братя от манастира „Св. Йоан Кръстител“ от Уоруик, щата Масачузетс, САЩ. Останалите произведения на концерта ще бъдат изпълнени от псалти от църковния хор „Свети Наум Охридски“ от град София. Надяваме се всички присъстващи да имат възможността да изпитат насладата, да се докоснат до духовната радост, която има в църковните песнопения.“   

Йеромонах Натанаил и йеромонах Йосиф, които са основатели на православния манастир в САЩ, гостуват във Видин по покана на митрополит Даниил за пореден път. 

Преди да оглави видинската епархия, като викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, той е и пръв игумен на светата обител. Двамата свещеници от Масачузетс стигат до православието по различни пътища. Преди това и двамата са изучавали музика.

„В университета в Бостън изучавах тромпет, но по време на заниманията си разбрах, че не ми е целта да ставам професионален изпълнител на тромпет или нещо свързано с това. Много бях щастлив и се зарадвах да продължа музикалното си обучение практически с пеенето в православна църква… Концертът е отражение на нашето пеене в православния манастир и точно това ще представим, нашия живот в православието, тези химни, които ние всеки ден изпълняваме“ – казва отец Натанаил.

Йеромонах Йосиф е с магистърска степен по оперно пеене, но изборът му е различен:

„Моите приятели се чудеха какво се случва и се надяваха аз да бъда оперен певец. Казвах им, да разбира се, аз пея всеки ден. Пея на най-добрата публика, пея на Господ… Значителна част от музиката, която ще изпълним е писана за голям катедрален хор. Ние ще я изпълним по-просто, но разбира се, че с Божията помощ, това ще стане от сърце.“

Двамата свещеници от Съединените американски щати, които гостуват в епархията, на шести февруари ще направят в Лом видео презентация за историята на българския православен „Свети Йоан Кръстител“. След представянето на филма, което ще е от 17.30 часа следващия четвъртък (06.02.) в читалището в града, ще има и беседа за православната вяра в живота. Входът отново ще е свободен.  Среща с духовниците от манастира „Свети Йоан Кръстител“ ще се проведе и в град Брегово. Тя ще е на 4 февруари от 17:30 часа в залата на общинския съвет.

По информация на БНР.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...