Начало / Новини / Правителството в Черна гора отправи призив за диалог с Църквата, след като прие спорен закон за вероизповеданията 

Правителството в Черна гора отправи призив за диалог с Църквата, след като прие спорен закон за вероизповеданията 

Премиерът на Черна гора Душко Маркович покани тази седмица митрополита в Черна гора Негово Високопреосвещенство Амфилохий да обсъдят спорния закон, който правителството му прие този месец. 

Според него на православната църква в малката Адриатическа държава ще й бъдат конфискувани имоти и реликви преди Първата световна война.

В официално писмо черногорският премиер покани сръбския православен йерарх да обсъдят закона, който породи интензивна критика от страна на Църквата, както и два пъти седмично мирни митинги и масови молебни от православната църква в градове около Черна гора. Митингите на християните всеки четвъртък и неделя имат за цел да защитават правата и статута на Сръбската православна църква в Черна гора.

В свое силно изявление след като отслужи Божествена литургия в неделя, патриархът на Сръбската православна църква Негово Светейшество Ириней, обвини, че «… зад властите в Черна гора стоят големи и адски сили, които се опитват да разделят и унищожават сръбската църква».

Източник: orthodoxianewsagency.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...