Начало / Uncategorized / Най-южната православна църква в света

Най-южната православна църква в света

Руската православна катедрала „Света Троица“ е най-южният православен дом в света, тъй като се намира в Антарктида, информира orthodoxianewsagency.gr.

Църквата е дървена конструкция с височина 15 метра, изградена в традиционен руски църковен стил. В него могат да се настанят до 30 богомолци. Структурата първо е построена в Русия от сибирски бор, след това е демонтирана и изпратена на кораб за доставка до остров Крал Джордж. Храмът беше сглобен на високо място близо до морския бряг от служителите на изследователската станция на Bellingshausen.

Едно от задълженията на духовниците и йеромонасите, грижещи се на параклиса, е да се молят за покоя на душите на 64 руснаци, загубили живота си по време на мисии в Антарктидапрез годините, както и отслужването на богослужения за персонала, обслужващ изследователски станции в по-широка област.

Руската арктическа станция „Белингсхаузен” е основана през 1968 г. на остров Кинг Джордж, Южни Шетландски острови. Там се намира единствената постоянна източноправославна църква „Св. Троица“, осветена през 2004 г. Повече за храма: Как честват Кръщение Господне в Антарктида. 

Разстоянието между руската станция „Белингсхаузен” и българската изследователска база „Св. Климент Охридски“ на о-в Ливингстън е 50 км, но са нужни специални условия за връзка. В българската база има православен параклис на името на св. Иван Рилски, построен през 2003 г. и разширен през 2012 г.

За Ангел Карадаков

Виж още

Патриарх Даниил възглави празничната света Литургия в столичния храм „Св. Неделя“

На 14 юли, 3 Неделя след Петдесетница, посветена на св. Отци от 6-те Вселенски събори, ...