Начало / Uncategorized / Как да стана монах на Света гора?

Как да стана монах на Света гора?

Първо, ако искаш да отидеш на Света гора и да станеш монах, трябва да си сигурен, че си свободен от законните връзки със света. Една от най-честите обвързаности, са паричните и други дългове в света, които ти трябва да върнеш сам. Другата обвързаност е тази на брака.

Ако някой друг, например членовете на твоето семейство, искат да изплатят обвързващите те дългове, и, в случай на брак, ти имаш съгласието на твоята съпруга, тогава си свободен да поемеш върху себе си монашеското иго на послушанието и духовните подвизи.

В такъв случай, може просто да отидеш на Света гора като поклонник, да посетиш някои обители и да споделиш своето намерение с игумена/стареца на братството, което си избрал. Разбира се, в началото, ако братството е голямо, няма да може да говориш непосредствено и веднага с игумена – може да кажеш за своето намерение на духовен отец/старец там. Много пъти,  първият архондар (гостоприемник) по старшинство или някой от йеромонасите изпълнява тази роля. Във всеки случай, тези, които ще преценят твоето желание и ще вземат окончателното решение, сте игуменът и самият ти.          

Дотогава просто ще седиш в обителта и ще навлезеш във всекидневния режим, който се състои от богослужения, работа, почивка и всекидневно лично молитвено правило, което ще получиш от игумена – или директно от него, или от духовника-изповедник. Всяка поставена ти задача и личното ти молитвено правило ще бъдат в съответствие с твоето телесно разположение и възможности.

Обикновено в началото тази получена от теб задача (послушание) е лесна, за да ти позволи, като послушник, да напредваш бързо и в свое време да стигнеш до решение дали наистина искаш или не този начин на живот (защото много пъти това желание за монашество може да е просто мисъл, която да отмине). За да разбереш, че този повик е наистина от Бога, може да останеш в обителта определен период от време без да се обвързваш; може просто да помагаш на братството в цикъла на всекидневните задачи.

Да знаеш езика, говорим в обителта (обикновено гръцки), е желателно; но английски език също би свършил работа, на повечето места.

Тайната на това да успееш като духовен човек, особено като монах на Света гора, е послушанието, смирението и спазването на постоянна програма (режим). Внимавай твоята ревност да не изстине или изчезне и не губи време, защото, ако твоята свещ изгори, ще останеш в мрак.

Също така, разбира се, трябва да се опитваш да избягваш и често срещаните пречки, които се явяват в началото на твоето духовно пътуване в търсенето и опознаването на Господ Иисус Христос.

Кадър от Великден, Ватопедски манастир, Света гора

Превод: Николай Колев

Източник: сайта „Аскетическият опит“, поддържан от Ватопедския манастир на Света гора –  https://asceticexperience.com

Манастирът поддържа и свое приложение на английски, което може да свалите тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Завърши реставрацията на иконостаса на българския храм в Будапеща

Реставрацията и консервацията на иконостаса в българския храм на БПЦО „Св. СВ. Кирил и Методий“ ...