Начало / Uncategorized / Христос не съди по общественото мнение

Христос не съди по общественото мнение

Общественото мнение е играло важна роля не само днес, но и в миналото, но Бог не оценява хората не според общото мнение на обществеността, а според тяхното вътрешно състояние.

Патриарх Даниил засегна тази тема в неделната проповед, произнесена в енорийската църква „Свети Григорий“. Той даде за пример библейския епизод от срещата между Спасителя Иисус Христос и Закхей и обясни, че „Иисус не съди хората набързо според общественото мнение“. 

Тълпата в Йерихон беше изумена, че Христос влезе в къщата на зъл и алчен митнически служител и даде възможност да бъде съден от хората, които смятаха, че той не бива да ходи в дома на този грешник. 

„Ние виждаме тук общественото мнение, което показваше злите факти на Закхей, но общественото мнение не знаеше духовните състояния на човека. Той не знаеше, че в душата му има промяна, за да живее по друг начин“, патриархът подчерта още повърхностността, с която се свързваме най-често с тези около нас.

„Но Иисус, сърцеведецът, видя това състояние, това желание за вътрешна промяна на Закхей“, каза патриарх Даниил и обясни защо Христос избра да бъде с заедно с Закхей. 

„Значи Исус има различна преценка от присъдата на тълпите, които са знаели само злите дела на Закхей, но не и желанието му за промяна към по-добро“, каза Румънският патриарх.

Познавайки вътрешните аспекти, скрити от човешкия поглед, желанието на всеки да се промени духовно, Христос първо предлага помощ и след това оценява, без да променя своята преценка под натиска на общественото мнение. „Ние виждаме, че Спасителят Иисус Христос, преди да съди хората, иска да им помогне, да ги изцели, да ги издигне от греха, както Самият Той казва: Не дойдох да съдя света, а да спася света тоест – да го освободи от греха и смъртта”.

„Тук виждаме първо, че Христос не си позволява да бъде повлиян от тълпата, но Той има план. Планът му е да спаси тези, които Го търсят, тези, които желаят да подновят отношенията си с Бога и с другите“, завърши словото си патриарх Даниил. 

Източник: basilica.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...