Начало / Новини / Уникална християнска крипта от XIII-XV век е открита в Крим

Уникална християнска крипта от XIII-XV век е открита в Крим

Уникална по своята архитектура и запазеност, християнска крипта от късновизантийския период с останките на десетина души бе открита от археолози в  Килса-Бурун в района на Ялта в Крим.

Координаторът по разкопките, изследовател в Института по кримска археология на Руската академия на науките, Наталия Турова призна, че все още не е срещала аналози на този тип погребения, съобщава агенция „Интерфакс“ .

„Това е уникално погребално строителство за Крим. Все още има крипти, но те са различни, още не сме открили аналози на намерената тук. Самата конструкция на криптата е интересна, вътре е в изцяло запазено състояние”, казва ученият.

Датираща от 13-15 век, криптата има правоъгълна форма: под земята, височината й е 1,2 м, дължината е 2 м, ширината е 1,3 м, но външната част на конструкцията е два пъти по-голяма.

„Открита е сводеста крипта, от която е запазена не само подземната камера, но и наземните конструкции. Останки от повече от десет души, погребани тук, бяха открити вътре: възрастни и деца, както и, вероятно, свещеник, заради голям железен кръст, който бе открит“, отбеляза Наталия Турова.

Учените не могат да  дадат повече информация за погребаните в криптата хора. Християнският храмов комплекс е съществувал на планината Килзе-Бурун от ІV до ХV век. Кримските археолози планират да продължат проучването на комплекса през 2020 г.

По информация на: orthodoxianewsagency.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...