Начало / Новини / Александрийският патриарх: 2020 година ще бъде посветена на св. Нектарий Егински

Александрийският патриарх: 2020 година ще бъде посветена на св. Нектарий Егински

Сто години от кончината на св. Нектарий Егински ще бъдат отбелязани на 8 ноември 1920 г. По този повод Александрийската патриаршия решава 2020 г. да бъде посветена на св. Нектарий Егински. Той посвети живота си в Александрийската църква, където служи като патриаршески викарий на Кайро.

Събитието бе официално обявено днес от Александрийския патриарх Теодор по време на неделната божествена литургия в Светия манастир „Свети Сава Освещени“.

„Днес обявявам за открити тържествата по повод стогодишнината от деня, когато свети Нектарий отиде при Господа. Той дойде тук, в този благословен храм, като дякон и бе ръкоположен за свещеник от патриарх Софроний. След това той бе ръкоположен от него и за митрополит от Пентаполис в катедралата „Свети Николай“ в Кайро. Домът му все още е тук, в който е живял по времето, когато е служил като патриаршески викарий на Кайро ”, каза патриарх Теодор.

Александрийският патриарх също говори за живота на светията и спомена за събитията през тази година, които ще се проведат в Египет, Гърция, Кипър и Южна Африка в памет на св. Нектарий. Той обяви, че работата скоро ще бъде завършена и че манастирът на Александрийската патриаршия в Гаргитос, Атика, ще бъде посветен на свети Нектарий Егински. „Светиите не живеят само в стенописи и икони. Те живеят на Земята с нас всеки ден и пазят Гърция, Кипър и Египет “, каза той.

Източник: orthodoxtimes.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Григорий: Да пазим заветите на Светейшия патриарх Неофит, пребъдвайки в единството на вярата

В края на заупокойното богослужение по повод четиридесетия ден от кончината на Българския патриарх Неофит ...