Начало / Uncategorized / Тъжното свидетелство на преследваните християни бежанци в Гърция

Тъжното свидетелство на преследваните християни бежанци в Гърция

Трагични са условията в лагерите, където живеят християнски бежанци, дошли от Близкия Изток – “Преследвани са ежедневно, бият ги друговерците, макар и от същия етнос. Живеят в постоянен страх”. По този начин една гръцко-холандска доброволка описва състоянието в една от най-големите приемни институции в Гърция.

Г. М. (чието име, както и това на въпросната институция, в която тя работи, по нейно желание и от съображения за сигурност няма да бъдат разкрити) описва по възможно най-мрачния начин условията на християнските бежанци пред Orthodox News Agency.

“Ако някой дръзне да отиде на света Литургия, или дори една свещ да запали в църквата, го очакват много трудности – в най-добрия случай, ще бъде заключен, в най-лошия – ще бъде проявено насилие спрямо него”, подчертава тя.

В лагерите действат групи от хора, които се опитват да отвърнат християните от вярата им, дори ги заплашват. Особено настоятелни са спрямо жените и децата, които са сами.

“Ако намерят самотна жена, майка или дори младо момиче, използват насилие, за да ги обърнат в исляма”, разказа Г. М. “Откаже ли, тогава може да я малтретират или да я пребият”.

Думите ѝ са болезнени, а описанията са толкова драматични и изпълнени с насилие, че е трудно да бъдат написани.

Според изнесени данни на официален форум от миналата година, проведен във Великобритания, християнските бежанци се сблъскват с гонения от ислямски екстремисти както в казармените структури, така и в бежанските центрове в Европа, и често с насилие биват убеждавани да приемат исляма.

В по-лоша ситуация са онези, които са се покръстили, но преди това са били мюсюлмани. От доклада става ясно, че, макар и международното право да ги защитава, законът рядко се прилага, тъй като служителите се боят да не бъдат обвинени в дискриминация

Според Йохана Дарлинг, президент на организация, занимаваща се с християнски бежанци в Гърция, по време на събрание в Уестминстър съобщи, че състоянието е плачевно.

Според официално изнесени данни християните бежанци в Атина били обградени от мюсюлмански екстремисти, които им показали видео, в което Ислямска държава обезглавява християни, след което ги заплашили, че ще ги последва същата съдба, ако не се обърнат в исляма.

Един ирански бежанец в Гърция получил инфаркт, след като около петдесетина екстремисти започнали да го заплашили и да го малтретирали, след като се върнал от църква със семейството си. Те полели с бензин временния му дом и опрели ножове в гърлото на жените и децата.

“На християните се подиграват, малтретират ги вербално и ги заплашват. През последните три години са отбелязани безброй много случаи на физическо и сексуално насилие”, казва Дарлинг.

През 2016 са публикувани два отделни доклада от Open Doors в Германия, както и Международния наказателен съд в Гърция, обсъждащи гоненията на християнските бежанци. Проведените проучвания са независими едно от друго, но стигат до почти еднакви изводи: в посочения времеви период 87-88% от анкетираните са отговорили, че са били преследвани в бежанските лагери.

“Наказанието” за онези, които са приели християнството, е насилие, като мъченията продължават докато човекът не се “завърне в исляма”.

или други инструменти. Заливат хората с бензин и ги заплашват, че ще ги запалят само да разберат, че някой е дръзнал да чете Библията, да пее химни или да се моли. Палатките им биват разрушавани. В доклада се обсъжда ситуацията най-вече в казармените общежития в Мира, о-в Лесбос, където 95% от християните бежанци посочват, че не им се позволява да четат Библията.

Превод: Асен Андонов
Източник: orthodoxianewsagency.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Богослуженията през Страстната седмица обяви православната ни църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, Великобритания

Богослуженията през Страстната седмица обяви Българската православна църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, ...