Начало / Uncategorized / Митрополит Антоний: БПЦ иска да запази традиционното семейство и да помогне на младежта

Митрополит Антоний: БПЦ иска да запази традиционното семейство и да помогне на младежта

“Новите 30 години” е проект на “24 часа” за каузите на България, формулирани от умни и успели българи. Вестникът събра на дискусия преди дни първата дузина сънародници, впечатлили с идеи и каузи. Предлагаме ви пълният коментар на митрополит Антоний, както и видео от изказването му. 

Минаха 30 години и не можем да чакаме повече. Нелепо е да говорим, има такива крилати фрази от рода на: „Искаме по-добро бъдеще“, „По-добър стандарт на живот“. Като че ли фокусът на нашите очаквания и изисквания на самото общество е в един чисто материален аспект, което няма лошо, защото всички живеем тук на земята.

Всеки един има нужда, живеейки на земята да има приличен стандарт на живот в 21-и век. Като членове на Европейския съюз виждаме, че границите са вече отворени много млади, а и не само млади хора пътуват. Виждат качеството на услугите в останалите европейски държави, стандарта на живот. Продуктът, който се предлага във всички аспекти, но според мен това, което за мен като духовно лице, като член на Св. Синод е важно да бъде заложено в стратегията за следващите 30 години, няма време да чакаме, е грижата за душите на подрастващата младей и съхраняването на традиционното семейство, такова каквото го помним всички ние като малки деца и такова, каквото искаме да го видим за в бъдеще. Според мен това са двата много важни аспекта в бъдещето на България, защото ако традиционното семейство, като основна градивна единица на нашето общество, както всички ние знаем и говорим не е здраво и тогава самото общество няма да бъде здраво. Защото в крайна сметка членовете на това общество са всички онези, които са членове на всички тези семейства и възпитанието в морал и добродетели. 

Пак казвам, искам да бъдем много наясно, защото като че ли някак си, едва ли не е представено, че Св. Синод по някакъв начин, чрез настояването на въвеждане на вероучението, като редовен предмет в българското училище, иска по някакъв начин да си осигури твърда членска маса в Църквата. Това не е точно така. Напротив, ние искаме да създадем един правилен мироглед в подрастващата младеж, за да различават кое е добро и кое лошо в живота. След това те като узреят чисто, не само духовно, но и физически. Интелектуално те ще изберат по кой път да поемат, защото пак казвам, Църквата сега не е нужно да доказва какво е било полезното нещо от ученето на благонравие още преди 1944-а година, когато е било прекъснато по идеологически причини. Ние искаме да създадем един правилен мироглед в подрастващата младеж и да запазим до колкото е възможно в условията на демокрация традиционното семейство. Искаме да запазим отношенията в това семейство, които се базират изцяло на самоуважение, зачитане и правото на избор, но този избор не може да бъде безграничен, не може да бъде произволен.

Това са двата основни аспекта, за които искам да се говори по тази тема и бих искал да бъдат заложени в тази стратегия от името на БПЦ и като митрополит, който е поканен да участва в този проект е запазването на традиционното семейство и на подрастващата младеж, като два основни залога за доброто бйдеще на България. 

Източник: 24 часа

За Ангел Карадаков

Виж още

Завърши реставрацията на иконостаса на българския храм в Будапеща

Реставрацията и консервацията на иконостаса в българския храм на БПЦО „Св. СВ. Кирил и Методий“ ...