Начало / Uncategorized / Красотата и историческата значимост на храмовете в Арбанаси

Красотата и историческата значимост на храмовете в Арбанаси

Популярните в цял свят средновековни църкви в Арбанаси вече ще бъдат отворени за богослужения. Инициативата е на кмета на Велико Търново Даниел Панов и е подкрепена от Великотърновската митрополия. Идеята е да се увеличи още повече туристическият интерес към светините, да се възстановят вековните традиции за отслужване на литургии, което се приема много добре и от поклонниците.

Църквите „Рождество  Христово“, „Св. Архангели Михаил и Гавраил“, „Св. Георги“, „Св. Димитър“ и „Св. Атанас“ са сред най-изящните образци на българската архитектура от късното Средновековие, впечатляват и с уникалните си стенописи. Именно заради опазването им богослуженията ще бъдат само на датите на храмовите празници, както и по определени поводи – Света литургия, венчавки и кръщенета, панихиди. За времето на службите входът в църквите ще е свободен.

Календарът на богослуженията

започна на 18 януари в храма „Св. Атанас“ – тогава Православната църква почита св. Атанасий Александрийски. На 6 май ще е литургията в изящно реставрираната преди няколко години църква „Св. Георги“, на 26 октомври (Димитровден) – в „Св. Димитър“. На 8 ноември ще се служи в църквата „Св. Архангели Гавраил и Михаил“, която се радва на много силен туристически интерес и е сцена на международен фестивал за класическа камерна музика. На 25 декември ще бъде голямото богослужение в храма „Рождество Христово“, който е рекордьор по посетители за 2019 г. 

Църквите са общохристиянско и общобългарско богатство, строени са с дарения на ктитори от целия православен свят в периода XVI-XVII век. Видът им е запазен и до ден днешен, след необходимите реставрационни дейности.

Най-стара е църквата „Рождество Христово“, която е вдигната през втората половина на XVI век. След нея е строена „Св. Димитър“, която датира към 20-те години на XVII век. „Св Атанас“ е изградена през 30-те години на XVII век. Четири десетилетия по-късно е построена „Св. Архангели Гавраил и Михаил“. От края на същото столетие датира и „Св. Георги“, макар археолозите да намират останки от по-ранен храм.

„Рождество Христово“ е най-старата и запазена по българските земи църква с това име. Храмът е уникален, тъй като е умалено копие на прочутата църква „Рождество Христово“ от Витлеем, обясняват музейните уредници в отдел „Християнско изкуство“ на Великотърновския музей.

Затова и на входа му е гравирана Давидовата звезда

същата е изобразена и във витлеемската светиня. Църквата е с една от най-богатите съвкупности от стенописи в цяла България. В нея намира място една от редките сцени на самото Рождество Божие. Храмът се отличава и с най-старото изображение на Колелото на живота. Сцената носи името „Суетният живот в лъжовния свят“ и е положена през 1649 година.

Тук е била резиденцията на Великотърновската митрополия през целия XVII век. В нея са служили редица търновски митрополити, а Партений впоследствие дори става Вселенски патриарх.

Силният туристически интерес се доказва и от данните на Регионалния исторически музей във Велико Търново. През 2019 година само в „Рождество Христово“ са преминали близо

50 000 посетители, над 88% от които са чужденци

Особен интерес храмът предизвиква сред американските посетители, споделят екскурзоводи от Велико Търново. Преди няколко години своето силно впечатление от църквата не крие и популярният испански журналист Енрике Санчо, който дори я сравни със Сикстинската капела.

Втора по посещаемост е църквата „Св. Архангели Михаил и Гавраил“. Освен с изящно запазените си стенописи, тя е популярна и

с уникалната си акустика

Именно заради това вече десет години в храма се провежда Международният фестивал за класическа камерна музика „Arbanassi Summer Music“. Събитието е част от Европейския културен и фестивален календар за 2020 година, а този си статут има още от 2015 г. насам.

Църквата „Св. Атанас“ отваря врати след десетилетия пауза, казва директорът на великотърновския Регионален исторически музей Иван Църов. И нейните стенописи са впечатляващи. Изображенията са на сцени, свързани със св. Богородица – развит е пълният цикъл на Богородичния акатист, на св. Петка, св. Ирина, св. Екатерина, св. Анастасия, св. Атанасий Александрийски, св. Василий Велики, св. Григорий Богослов, св. Спиридон и др.  Развит е цикълът на Христовите страдания: „Умиване на нозите“,

„Тайната вечеря“, „Целувката на Юда“, “Носене на кръста“, „Разпятие“ и др. Върху стените е изобразен и цикълът на Великите празници, чрез сцените „Сретение“, „Кръщение“, „Преображение“, „Възкресението на Лазар“ и „Влизане в Йерусалим“. 

Всеки от храмовете „Рождество Христово“, „Св. Архангели Михаил и Гавраил“, „Св. Георги“, „Св. Атанасий“ и „Св. Димитър“ е паметник на културата от национално значение. Те са обявени за държавно наследство през 1927 г., по силата на Закона за старините от 1911 г. През 2001 г. църквите стават публична държавна собственост заради статута им на старини и на паметници на културата. Възложени са за управление и стопанисване на великотърновския Регионален исторически музей.

Източник: КМЕТА.бг
*Заглавието е на редакцията. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...