Начало / Новини / Вдигнаха новата църква в айтоското село Дрянковец

Вдигнаха новата църква в айтоското село Дрянковец

Грубият строеж на храма в с. Дрянковец е завършен, съобщава сайтът e-burgas.com. Църквата е кръстокуполна, а проектът за сградата стои най-близко до този на храм „Св. Георги Победоносец“ в с. Руен. Вече е монтиран големият меден купол на църквата, очаква се да бъде транспортиран малкият купол на камбанарията, който вече е заплатен от Църковното настоятелство, научи още НП.

„Има дарители на това богоугодно дело – помагат хора с дрянковски корен и разбира се местните, както християни, така и мюсюлмани. В момента дрянковлия изработва иконостаса.“, каза за общинското издание о. Ромил, председател на храма.

Предстои да бъде поставена дограмата и църквата да бъде измазана отвън и отвътре, след което ще бъде поставен иконостасът. Трябва сградата да се електрифцира, да се подготвят стените за стенописите, да се нправи външното саниране и едва тогаваа ще влязат зографите. Градежът е на мястото на старата дрянковска църква „Св. Рождество Богородично“, която е разрушена през 60-те години на ХХ в., с идеята на терена да се строи Младежки център. Десетилетия наред на това място стърчат побити метални колони, като обещание за изграждането на Центъра, който така и не бил построен.

През 2012 г. Общински съвет – Айтос, със свое решение дари част от терена на Църковното настоятелство на храм „Св. Димитър“ – Айтос за изграждането на християнски храм в с. Дрянковец. С благословението на Сливенски митрополит Иоаникий, строежът започна на 1 септември 2019 г., изпълнител е „БУЛИМПЕКС БГ“ ЕООД – град Бургас. О. Ромил и Църковното настоятелство са изключително доволни от работата на дружеството, което спазва всички строителни срокове и работи качествено.

Сигурно е, че храмът ще бъде осветен и открит през 2020 г., но за сега от Настоятелството не се ангажират с коркретни срокове. Кметицата Севие Пехливанова, местното население и айтозлии с дрянковски корен с много желание подкрепят богоугодното начинание. За доизграждането на храма всеки гражданин на община Айтос може да бъде съпричастен, за слава на Светата единосъщна и неразделна Троица.

За Ангел Карадаков

Виж още

Изложба с архивни фотографии от 1942 година ще бъде подредена в храм – паметник и костница „Св. Иван Рилски“ в Кресна

В криптата на храм-паметник и костница „Св. Йоан Рилски“ в Кресна ще бъде открита фотоизложба ...