Начало / Новини / Българският патриарх Неофит отбеляза имения си ден (СНИМКИ)

Българският патриарх Неофит отбеляза имения си ден (СНИМКИ)

На 21-и януари Българската църква отбелязва паметта на св. Максим Изповедник и на св. мъченик Неофит. Българският патриарх Неофит отбеляза своя имен ден в митрополитската катедрала „Св. Неделя“, като за личния му празник в София бяха дошли архиереи – митрополит от Св. Синод, епископи и игумени на ставропигиалните манастири. 

Десетки бяха и православните християни, които съучастваха в духовни празник на патриарх Неофит. В словото си след празничните богослужения той каза: „Единството и взаимната обич и подкрепа между архиереите на нашата света Православна църква е първото и най-важно условие за успеха на нейната мисия сред поверения ѝ народ и свидетелство за приемственост на църковност и духовност, които са ни завещани от нашите велики достославни предци. За един от тях – приснопаметния наш отец и Светейши патриарх Максим си спомняме с особена почит и синовна любов в днешния ден, когато той също честваше деня на своя небесен покровител – дивния между отците на Църквата свети Максим Изповедник. На патриарх Максим, който с истинска ревност по Божието дело на земята стори толкова много за запазването на църковното ни единство, както и на всички наши предшественици, потрудили се усърдно, отдавали силите и живота си за съзиждането на зданието на Православната ни църква през вековете, винаги ще дължим нашата обич и признателност„.

Светейшият патриарх бе поздравен от Западноевропейския митрополит Антоний и от Белоградчишкия епископ Поликарп. Поздравителен адрес бе прочетен и от г-н Емил Велинов от името на премиера Бойко Борисов. По обяд в сградата на Софийска св. митрополия се състоя прием, на който деканът на Богословския факултет, предстоятели на столични храмове, монаси и монахини от епархията поздравиха своя архипастир с неговия имен ден, като му пожелаха дълги години благодатно служение. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...