Начало / Новини / За първи път от 70 години отслужиха литургия в храм „Свети Атанасий“ в Арбанаси

За първи път от 70 години отслужиха литургия в храм „Свети Атанасий“ в Арбанаси

На Атанасовден зимата съблича кожуха си, за да дойде лятото. Според народните вярвания, Свети Атанасий господства над зимните студове, снеговете и ледовете. След повече от седем десетилетия днес в Арбанаси отвори врати за миряни една от малкото църкви у нас, носещи името на светеца.

„Свети Атанасий“ е една от петте уникални средновековни църви в Арбанаси. Отец Киприян служи в селото повече от двайсет години. Днес за първи път влиза в храма, носещ името на светеца, защото от 70 години тук не е правено богослужение. „Околийският началник на Горна Оряховица, изпратил подчинен негов старшина да прибере ключовете на петте църкви в Арбанаси. От тогава служби, служения в тези храмове не е имало“, казва отец Калоян.

Храмът е построен през 1667 г., архитектурата му е впечатляваща, а стенописите са дело на гръцки зограф. За първи път от десетилетия миряни се помолиха за здраве в храма.

Иван Църов, директор РИМ – Велико Търново: Това село тук винаги е било на специален статут, хората, които са живеели в него са търгували по цялата Османска империя и това им е давало възможност да отделят повече средства за храмовете си.

От тази година богослужения ще има във всички средновековни църкви в Арбанаси по време на храмовите им празници.

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...