Начало / Новини / За първи път от 70 години отслужиха литургия в храм „Свети Атанасий“ в Арбанаси

За първи път от 70 години отслужиха литургия в храм „Свети Атанасий“ в Арбанаси

На Атанасовден зимата съблича кожуха си, за да дойде лятото. Според народните вярвания, Свети Атанасий господства над зимните студове, снеговете и ледовете. След повече от седем десетилетия днес в Арбанаси отвори врати за миряни една от малкото църкви у нас, носещи името на светеца.

„Свети Атанасий“ е една от петте уникални средновековни църви в Арбанаси. Отец Киприян служи в селото повече от двайсет години. Днес за първи път влиза в храма, носещ името на светеца, защото от 70 години тук не е правено богослужение. „Околийският началник на Горна Оряховица, изпратил подчинен негов старшина да прибере ключовете на петте църкви в Арбанаси. От тогава служби, служения в тези храмове не е имало“, казва отец Калоян.

Храмът е построен през 1667 г., архитектурата му е впечатляваща, а стенописите са дело на гръцки зограф. За първи път от десетилетия миряни се помолиха за здраве в храма.

Иван Църов, директор РИМ – Велико Търново: Това село тук винаги е било на специален статут, хората, които са живеели в него са търгували по цялата Османска империя и това им е давало възможност да отделят повече средства за храмовете си.

От тази година богослужения ще има във всички средновековни църкви в Арбанаси по време на храмовите им празници.

За Ангел Карадаков

Виж още

Абсолвентите от Православния богословски факултет на ВТУ получиха дипломите си за завършено висше образование

В деня, в който православната църква почита преподобния Теодосий Търновски дипломите си за завършено висше ...