Начало / Новини / През 2019 г. над 260 милиона християни са преследвани заради вярата си. Хиляди са убити

През 2019 г. над 260 милиона християни са преследвани заради вярата си. Хиляди са убити

Най-лошата година за християните, от най-ново време, в историята е 2019 г., като преследванията са сравними с геноцид, а числата са шокиращи. Годишният доклад на организацията Opendoors разкрива:

През 2019 г. над 260 милиона души са били преследвани заради вярата си, като увеличението на цифрите е от 15 милиона само за една година, 2 983 са били убити, а 3 711 са затворени без съд. Атаките върху църкви и християнски сгради възлизат на 9 488. Това на практика означава, че миналата година всеки ден са убивани по осем християни, а 23 християни са били изнасилвани или сексуално тормозени по причини, свързани с тяхната вяра. Средно 182 църкви или християнски сгради са били атакувани всяка седмица, докато 102 християнски домове или магазини са били разрушени. 309 християни са затваряни всеки месец.

Използването на технологиите благоприятства и засилва преследването на християните по целия свят, заяви председателят на Opendoors Дейвид Кери в неотдавнашен доклад. Гледайте видеоклипа на организацията на френски език: 

„Християнската вяра се преследва и методите на преследване стават все по-сложни, а сега и по-заплашителни“, каза той. В Китай, който е на 23-то място в списъка на най-опасните за християните страни, правителството е инсталирало камери за наблюдение и използва технология за разпознаване на лица, за да наблюдава християните повече от всякога, като ги наказва за техния християнски живот.

„Ясно е, че Иран се интересува от тази технология и може да си представим, че подобен инструмент в ръцете на ислямския режим би означавал огромна трагедия за християните там“, подчертава още Кери.

Десетте най-опасни страни за християните през 2019 г. 

1. Северна Корея

Тя е на първо място от поредни 19 години. На християните се гледа като на враждебни елементи в обществото, които трябва да бъдат премахнати. Във всеки случай те трябва да пазят вярата си напълно в тайна. Ако някой бъде открит от властите, той ще бъде арестуван и затворен в един от най-големите трудови лагери в Северна Корея или убит на място. Смята се, че в тези лагери се държат десетки хиляди християни.

2. Афганистан

Афганистан отново е на второ място. В ислямската държава, чиято конституция не позволява друга вяра освен исляма, християните са държани в психиатрични болници- защото техните семейства вярват, че нито един здрав човек няма да напусне исляма.

3. Сомалия

Според изчисленията 99% от сомалийските граждани са мюсюлмани и всички религии на малцинствата са силно преследвани. Насилствената екстремистка група Ал Шабаб многократно е изразявала желанието си да елиминира християните от страната. През последните години ситуацията изглежда се влошава. Ислямистките бойци засилиха своя лов за хора, които са християни, като обикновено те биват убити на място.

4. Либия

След краха на бившия диктатор Муамар Кадафи, Либия се потопи в хаос и анархия. И това положение не се е променило за либийците. Продължаващото отсъствие на единно централно правителство за върховенството на закона и реда позволи на различни ислямски групи да контролират части от страната. Християните са изложени на риск в цялата страна, но тези, които живеят в райони, където действат ислямските групировки, са особено уязвими.

5. Пакистан

В Пакистан всички християни (4 милиона от 204 милиона души) са дискриминирани като „мръсни и слабоумни“. Счита се, че 700 момичета и жени са отвличани всяка година, изнасилвани и след това принудени да се женят.

6. Еритрея

На християните се гледа като на агенти на Запада и заплаха за държавата. Стотици християни, които са членове на нерегистрирани църкви, са в затвора. Терминът „затвор“ означава поредица от подземни тунели, които затворниците са принудени да разширяват чрез копаене, често със собствени ръце. Еритрея се характеризира като Северна Корея в Африка. 

7. Судан

С преследването на президента Ал Башир, днешният политически хаос в Судан е оставил християните на Божията милост. Ислямистите в Судан продължават да настояват за държава, основана на шериата. Наскоро правителството арестува много християнски лидери и много църкви бяха разрушени.

8. Йемен

Продължаващата гражданска война в Йемен създаде една от най-тежките хуманитарни кризи през последното десетилетие, което прави живота на християните още по-труден. Хаосът на войната позволи на радикалните групи да разширят дейността си в определени области, в резултат на което християните стават жертва на отвличания и дори убийства.

9. Иран

В тази врата към Близкия изток на християните е забранено да споделят вярата си с нехристияните. Това означава, че служби на ирански език не са позволени. Иранското общество се управлява от ислямския закон, което означава, че правата и възможностите за работа на християните са много ограничени. Правителството вижда в лицето на вярващите опити да подкопаят ислямския режим в Иран.

10. Индия

Във втората най-богата държава в света християните са  безпрецедентно преследвани от множество фронтове както от държавата, така и от индустките групировки. За втори път Индия е в челната десетка в глобалния списък за наблюдение. Християните в Индия са изправени пред огромни нива на насилие от страна на екстремисти и хиляди нападения се случват всяка година.

Източник: orthodoxianewsagency.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Патриарх Даниил възглави празничната света Литургия в столичния храм „Св. Неделя“

На 14 юли, 3 Неделя след Петдесетница, посветена на св. Отци от 6-те Вселенски събори, ...