Начало / Uncategorized / Затрупаният храм в Паталеница празнува своята 930-та годишнина

Затрупаният храм в Паталеница празнува своята 930-та годишнина

Перлата на Паталеница“, „втората Боянска църква“, затрупаният (куртулисан) храм, с всички тези епитети може да опишем една изключително красива църква в Пазарджишкото село Паталеница, която през 2020-та година навърши своето 930-летие!

Малко са храмовете у нас, които са толкова стари и добре запазени. „Свети Димитър“ в Паталеница е бижу, което поразява всеки посетител. Църквата е скрита зад голям зид, но гордо извисява снага над него.

За да посетите „Перлата на Паталеница“ е нужно да позвъните на телефонен номер – 0884330719, 0889263044, така няма да бъдете изненадани от заключените врати. Макар и храм на почти хиляда години, църквата има сериозен проблем с отварянето на портите за посетители – няма кой да поеме отговорност за тази дейност, музеи и държава не правят нищо по този въпрос, но все пак има отговорни лица в селото, които с радост ще покажат на туристите безценните стенописи и красивата архитектура на храма.

Църквата „Свети Димитър“ е построена от византиеца Григори Куркуа – дук на Филипопол през 1090-1091 година. Според легендите тя е била затрупана по време на Османското нашествие, за да бъде спасена от иноверците. Така няколко столетия църквата е била просто хълм в селото, който не е възпламенявал омразата на поробителите към християнския народ.

Според Любен Домозетски, докторант по Византийско изкуство в катедра изкуствознание на НХА, църквата е била изоставена от населението, а историята за заравянето и спасяването й са просто красива легенда. Домозетски допълва, че църквата е била пряко свързана с намиращата се наблизо Баткунска крепост – най-големият град в Пазарджишко през размирното Средновековие. От тази крепост почти нищо не е останало, но храмът се е запазил и благодарение на кипърски благодетели е осъществена неговата реставрация, и разкриване на стенописи от XI-XII век.

Паталеница се обединява със съседното село Баткун през 1955 година. В днешното землище на селото могат да се видят още вкопаната църква „Успение Богородично“ на 300 години (най-старата действаща в Пловдивска епархия), красивият родопски Баткунски манастир, останки от Баткунската крепост, останки от тракийско светилище на Асклепий Земидренски, църква от следосвобожденския период в Баткун и нов параклис „Свети Георги“ от 2002 година, красивият хълм до параклиса всъщност е бил друга крепост, помощник на защитника на Родопите – „Баткунион“. Освен това тук се провеждат и летни шекспирови театрални вечери вече 20 години, а 6 май е празник със съхранена традиция да се пекат агнета на ръжен на открито.

Селото има няколко Facebook страници, в които се публикуват красиви снимки и истории. https://www.facebook.com/PatalenitsaBatkun 

Източник: marica.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...