Начало / Uncategorized / Улица в Бруклин, САЩ бе преименувана на името на православен свещеник

Улица в Бруклин, САЩ бе преименувана на името на православен свещеник

Общинският съвет в Ню Йорк одобри преименуването на редица улици и обществени места на заседанието си на 19 декември м.г. Сред промените е преименуването на една то улиците в Бруклин на името на прот. Павел Шнейрла (+ 2014), който е служил като енорийски свещеник на Антиохийската православна църква „Св. Богородица“ в Бруклин повече от 50 години, съобщава Brooklyn Reporter .

„Независимо дали са ветерани, обществени активисти или просто герои от  ежедневието, за мен винаги е било чест да помогна да посветя малко парче от нашия квартал на хората, оставили незаличим белег в него“, коментира членът на Общинския съвет Джъстин Браннан. Така пресечката на булевард „Ридж“ и улица „81-ва“, където се намира църквата „Рождество на Пресвета Богородица“, където о. Павел служи, получи второ име в чест на отец Павел.

Отец Павел Шнейрла служи като свещеник на Антиохийската православна църква „Света Богородица“ на булевард „Ридж“ в Бей Ридж от ръкоположението му през 1951 г. до неговото пенсиониране през 2002 г. Шнайрла е бил автор и известен богослов с дълъг списък на забележителни постижения, включително като член на генералния съвет на Националния съвет на църквите от началото на 1940 г. Той е и последният оцелял член на първоначалните основатели на Постоянната конференция на каноническите православни епископи в Америка. Служи като свещеник на Антиохийската патриаршия в продължение на 71 години и е първият председател на нейния отдел за християнско образование.

В допълнение на служението си като свещеник в църквата „Св. Богородица“ о. Павел също служи дълги години като професор по Стария Завет в Православната богословска семинария на „Св. Владимир“ в Крестууд, Ню Йорк, като секретар на Антиохийската православна архиепископия на Северна Америка, като често срещан коментатор и говорител за много медии. Той беше първият редактор на списание „WORD“. 

По информация на orthochristian.com.

За Ангел Карадаков

Виж още

Абсолвентите от Православния богословски факултет на ВТУ получиха дипломите си за завършено висше образование

В деня, в който православната църква почита преподобния Теодосий Търновски дипломите си за завършено висше ...