Начало / Uncategorized / Улица в Бруклин, САЩ бе преименувана на името на православен свещеник

Улица в Бруклин, САЩ бе преименувана на името на православен свещеник

Общинският съвет в Ню Йорк одобри преименуването на редица улици и обществени места на заседанието си на 19 декември м.г. Сред промените е преименуването на една то улиците в Бруклин на името на прот. Павел Шнейрла (+ 2014), който е служил като енорийски свещеник на Антиохийската православна църква „Св. Богородица“ в Бруклин повече от 50 години, съобщава Brooklyn Reporter .

„Независимо дали са ветерани, обществени активисти или просто герои от  ежедневието, за мен винаги е било чест да помогна да посветя малко парче от нашия квартал на хората, оставили незаличим белег в него“, коментира членът на Общинския съвет Джъстин Браннан. Така пресечката на булевард „Ридж“ и улица „81-ва“, където се намира църквата „Рождество на Пресвета Богородица“, където о. Павел служи, получи второ име в чест на отец Павел.

Отец Павел Шнейрла служи като свещеник на Антиохийската православна църква „Света Богородица“ на булевард „Ридж“ в Бей Ридж от ръкоположението му през 1951 г. до неговото пенсиониране през 2002 г. Шнайрла е бил автор и известен богослов с дълъг списък на забележителни постижения, включително като член на генералния съвет на Националния съвет на църквите от началото на 1940 г. Той е и последният оцелял член на първоначалните основатели на Постоянната конференция на каноническите православни епископи в Америка. Служи като свещеник на Антиохийската патриаршия в продължение на 71 години и е първият председател на нейния отдел за християнско образование.

В допълнение на служението си като свещеник в църквата „Св. Богородица“ о. Павел също служи дълги години като професор по Стария Завет в Православната богословска семинария на „Св. Владимир“ в Крестууд, Ню Йорк, като секретар на Антиохийската православна архиепископия на Северна Америка, като често срещан коментатор и говорител за много медии. Той беше първият редактор на списание „WORD“. 

По информация на orthochristian.com.

За Ангел Карадаков

Виж още

В подкаста тази седмица – Съчувствието, милосърдието и обичта към ближните

Уважаеми слушатели, представяме ви първия брой от новия сезон на подкаста на сайта „Добротолюбие“ – ...