Начало / Новини / Според ново оповестено разследване двамата отвлечени митрополити в Сирия са били убити

Според ново оповестено разследване двамата отвлечени митрополити в Сирия са били убити

Двамата сирийски митрополити Павел Язиги от Антиохийската патриаршия и брат на патриарх Йоан X, и митрополит Йоханна Ибрахим, сиро-яковидски митрополит на Алепо, бяха отвлечени от мюсюлмански бунтовници в околностите на Алепо на 22 април 2013 г., съобщава orthochristian.com.

От тогава насам те и местонахождението им остават неизвестни, въпреки че има периодични съобщения, че са живи. Например, през октомври 2016 г. бе съобщено, че се намират в Ракка, тогава окупирана от Ислямска държава, въпреки че по-рано имаше съобщения за екзекуцията им.

Според ново разследване, ръководено от Мансур Салиб, сирийски изследовател в Съединените щати, двамата йерарси са били убити през декември 2016 г., съобщава Agenzia Fides .

Съобщава се, че митрополитите са били убити от бойци на Nour al-Din al-Zenki, независима група, участваща в конфликта в Сирия. „Подчертана е и хипотезата, че извършителите на отвличането имали за цел да принудят двамата митрополити да преминат към исляма, да подсилят страховете и отчаянието сред местните християнски общности“, съобщава Агенция Фидес.

Докладът също така отбелязва, че през годините многократно е била издавана невярна и подвеждаща информация за двамата митрополити. Съобщава се, че се водят преговори за освобождаването на сирийския йерарх през март тази година , въпреки че цялата история продължава да е обвита в мистерия. 

Най-важният свидетел сред споменатите в доклада изглежда е Ясир Мухди, представен като един от затворилите двамата епископи, който по-късно беше пленен от сирийските сили. „Официалното разследване“ признава, че досието „все още не е завършено, тъй като не бе възможно да се намерят тленните останки на двамата митрополити“. Наред с други неща, твърденията за възстановяване – чрез представяне на замъглени улики или чрез събиране на информация без обективни доказателства – че двамата митрополити са били измъчвани и че един от тях през 2015 г. е бил в болница в Антиохия. В последния раздел разследването твърди, че двамата епископи са били убити и погребани на неуточнено място през декември 2016 г.

За Ангел Карадаков

Виж още

Непосилни сметки за ток за храмове и манастири

Светият Синод поиска с декларация до Комисията по енергийно и водно регулиране църкви и манастири ...