Начало / Новини / Според ново оповестено разследване двамата отвлечени митрополити в Сирия са били убити

Според ново оповестено разследване двамата отвлечени митрополити в Сирия са били убити

Двамата сирийски митрополити Павел Язиги от Антиохийската патриаршия и брат на патриарх Йоан X, и митрополит Йоханна Ибрахим, сиро-яковидски митрополит на Алепо, бяха отвлечени от мюсюлмански бунтовници в околностите на Алепо на 22 април 2013 г., съобщава orthochristian.com.

От тогава насам те и местонахождението им остават неизвестни, въпреки че има периодични съобщения, че са живи. Например, през октомври 2016 г. бе съобщено, че се намират в Ракка, тогава окупирана от Ислямска държава, въпреки че по-рано имаше съобщения за екзекуцията им.

Според ново разследване, ръководено от Мансур Салиб, сирийски изследовател в Съединените щати, двамата йерарси са били убити през декември 2016 г., съобщава Agenzia Fides .

Съобщава се, че митрополитите са били убити от бойци на Nour al-Din al-Zenki, независима група, участваща в конфликта в Сирия. „Подчертана е и хипотезата, че извършителите на отвличането имали за цел да принудят двамата митрополити да преминат към исляма, да подсилят страховете и отчаянието сред местните християнски общности“, съобщава Агенция Фидес.

Докладът също така отбелязва, че през годините многократно е била издавана невярна и подвеждаща информация за двамата митрополити. Съобщава се, че се водят преговори за освобождаването на сирийския йерарх през март тази година , въпреки че цялата история продължава да е обвита в мистерия. 

Най-важният свидетел сред споменатите в доклада изглежда е Ясир Мухди, представен като един от затворилите двамата епископи, който по-късно беше пленен от сирийските сили. „Официалното разследване“ признава, че досието „все още не е завършено, тъй като не бе възможно да се намерят тленните останки на двамата митрополити“. Наред с други неща, твърденията за възстановяване – чрез представяне на замъглени улики или чрез събиране на информация без обективни доказателства – че двамата митрополити са били измъчвани и че един от тях през 2015 г. е бил в болница в Антиохия. В последния раздел разследването твърди, че двамата епископи са били убити и погребани на неуточнено място през декември 2016 г.

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...