Начало / Uncategorized / Руската църква отвори център в помощ на майки със зависимости

Руската църква отвори център в помощ на майки със зависимости

Нов център в подкрепа и грижи за майки, пристрастени към алкохол или наркотици, отвори Руската православна църква във Воронеж, съобщава pravoslavie.ru.

Това е 18-ият център за подпомагане на жени, който е открит в Русия през последните четири години с участието на Православната църква там. Този във Воронеж обаче е първият, през последните четири години, който се занимава с майки с деца. Цялостната рехабилитационна програма е разработена за една година, през която професионални психолози и съветници за наркомании ще работят с жените. Това е единствената такава програма в цялата страна, тъй като съчетава програми и практики, които се оказват ефективни, както и модели за събиране на жени с техните деца. 

По данни на ООН в Русия за 2018 г. употребявалите наркотични вещества са в порядък на 5 милиона човека, като 60% от тях са на възраст между 16 и 30 години. Към днешна дата в Русия функционират повече от 300 църковни центъра в помощ на наркозависими, в това число 61 реабилитационни центъра. Системна работа по оказването на помощ на наркозависими се занимават 73 прицърковни центъра. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...