Начало / Uncategorized / Руската църква отвори център в помощ на майки със зависимости

Руската църква отвори център в помощ на майки със зависимости

Нов център в подкрепа и грижи за майки, пристрастени към алкохол или наркотици, отвори Руската православна църква във Воронеж, съобщава pravoslavie.ru.

Това е 18-ият център за подпомагане на жени, който е открит в Русия през последните четири години с участието на Православната църква там. Този във Воронеж обаче е първият, през последните четири години, който се занимава с майки с деца. Цялостната рехабилитационна програма е разработена за една година, през която професионални психолози и съветници за наркомании ще работят с жените. Това е единствената такава програма в цялата страна, тъй като съчетава програми и практики, които се оказват ефективни, както и модели за събиране на жени с техните деца. 

По данни на ООН в Русия за 2018 г. употребявалите наркотични вещества са в порядък на 5 милиона човека, като 60% от тях са на възраст между 16 и 30 години. Към днешна дата в Русия функционират повече от 300 църковни центъра в помощ на наркозависими, в това число 61 реабилитационни центъра. Системна работа по оказването на помощ на наркозависими се занимават 73 прицърковни центъра. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Над 10 000 лв. се събраха от благотворителния концерт за възстановяване на храм в Слатина

Над 10 000 лв. бяха събрани снощи на благотворителния концерт на стадион Академик в район ...