Начало / Новини / Скандал в Молдова заради премахнато разпятие от сградата на Вътрешното министерство на страната

Скандал в Молдова заради премахнато разпятие от сградата на Вътрешното министерство на страната

Силна реакция на Православната църква беше предизвикана от решението на Съвета на Министерство на вътрешните работи в Молдова, да махне разпятие, което бе поставено в сградата. Аргументът на министерството е целта да се премахне дискриминацията и да се гарантира равенството в Молдова в обществените служби, съобщава basilica.ro.

В изявление митрополията на Бесарабия, която е към Румънската патриаршия се подчертава, че решението съответства на „атака срещу идентичността и вярата и нацията“, а в изявлението се изразява подкрепа на запазването на кръста вътре в обществените сгради. Митрополитът на Бесарабия припомня, че символът на кръста е върху герба на Република Молдова и че само през комунистическия период „религиозните знаци бяха забранени и премахнати от публичните институции“.

„Това, че кръстът е в публична институция, на стена, не означава, че пред нея се извършват религиозни служби или че длъжностните лица на тази институция трябва да го почитат“, казва той и добавя, че „кръстът показва религиозната идентичност на тази страна, като напр. например полумесецът присъства навсякъде в мюсюлманските страни. 

Припомняме, че през септември 2019 г. в присъствието на Бесарабския митрополит Петър, който е към Румънската църква и Кишиневският митрополит Владимир, който е къв Руската православна църква бе направено тържествено откриване на поставено разпятие в централата на Министерството на вътрешните работи на Република Молдова.

Тогава министърът на вътрешните работи на Молдова Андрей Настасе заяви при откриването, че събитието е било предназначено да бъде знак за единство.

„Доволен съм и е голяма чест, че в помещенията на министерството, в присъствието на онези, които пазят вярата на предците ни на тази земя, можем да изпратим послание за единство, което да напомня на всички, които работят в структурите на МВР, че сме християни“, обясни тогава Андрей Настасе.

Както Добротолюбие вече съобщи според направено проучване, проведено от Института за публична политика, Православната църквата е институцията, на която се има най-много доверие в Молдова. Църквата изпреварва по доверие общината, правителството, армията и чак на пето място на медиите. Проучването е проведено между 7 и 23 декември 2019 г. върху извадка от 1187 души.

Сред институциите най-малко доверие гражданите на Молдова имат на политическите партии, но също така и профсъюзи, съда, прокуратурато и др. В Молдова към днешна дата има две Поместни православни църкви. Румънската църква има митрополия и енории в южната част на страната, а в северната част на Молдова митрополии има Руската православна църква.

За Ангел Карадаков

Виж още

Монтана отбеляза празника на Светия Дух

Честването на празника на Монтана Деня на Свети Дух започна с Божествена света литургия, отслужена от Видинския митрополит ...