Начало / Uncategorized / Единствената православна църква в Ливърпул отбелязва своята 150-годишнина

Единствената православна църква в Ливърпул отбелязва своята 150-годишнина

Гръцката православна църква „Св. Николай Мирликийски“ в Ливърпул, Англия чества своята 150-годишнина днес, 15 януари. Това е единствената православна църква в британския град и е основана в началото на 1870 година.

Както пише liverpoolecho.co.uk, уникалната архитектура на сградата е вдъхновена от гръцката православна традиция и построена от гръцки търговци, заселили се в Ливърпул. Храмът се основава на дизайна на манастира „Свети Теодор“ в Константинопол, който днес представлява джамия. Манастирът е извадка от архитектурата по времето на Комнините и Палеолозите, а днес подобното храмостроене е запазено в лицето на църквата в Ливърпул.

Говорейки за източноправославната традиция в навечерието на 150-годишнината на църквата, отец Ставрос, който е председател на храма заяви пред местна медия, че: „Гръцката православна традиция съществува от 2000 години и ние през този период не сме променили нищо. Дори правим хляб по същия начин, както от преди 2000 години. Нашите икони са част от нашата традиция и част от гръцката православна традиция от VII век “.

По информация на orthodoxianewsagency.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...