Начало / Новини / Американският митрополит Тихон изрази своята подкрепа за Сръбската църква в Черна гора

Американският митрополит Тихон изрази своята подкрепа за Сръбската църква в Черна гора

В писмо от 7 януари 2020 г. митрополит Тихон споделя своята подкрепа на Сръбския патриарх Ириней, относно положението на Православната църква на Сръбската патриаршия в Черна гора, съобщават от Американската православна църква. 

„В разгара на радостните празници на Рождество Христово и Кръщение на нашия Господ, ние ви пишем с тъга поради неприятностите, които сполетяват нашите православни братя в Черна гора. Искаме да изясним на вас и вашето обично стадо, че Православната църква в Америка се моли за всички, подкрепя и поддържа общението с Черногорския митрополит на Сръбската православна църква и че Православната църква в Америка не признава за канонична така наречената „Черногорска православна църква”, нито нейното „духовенство” начело с Мираш Дедич. Ние се отвращаваме от законите, ограничаващи религиозната свобода на черногорските граждани, желаещи да поддържат единството на нашата Една, Света, Съборна и Апостолска църква, и твърдо се противопоставяме на всички и всякакви действия на правителството, провокиращи конфронтация и насилие срещу  вярващите и изземване на техните храмови и манастирски имоти“, се казва в писмото на митрополит Тихон.

„Нашата молитва за всички жители на Черна гора е те да изоставят насилствения националистически екстремизъм и „хукнат“ към отворените обятия на Светата Христова Църква, откривайки истинската си идентичност в лицето на Иисус Христос. С тъга, но все пак надежда за милостта на нашия Господ, роден във Витлеем и кръстен в Йордан“, завършва своето писмо митрополит Тихон. 

Припомняме, че в Черна гора бе приет нов закон за вероизоведанията, според който всички за имоти на вероизповеданията в страната, придобити преди началото на XX в., трябва да бъде доказана тяхната собственост и как те са придобити. 

Приемането на закона разбуни духовете в малката балканска държава. Срещу него скочи сръбската опозиция в Подгорица и Сръбската православна църква (СПЦ). При гласуването в ранните часове на 27 декември бяха задържани за кратко 18 депутати за създаване на хаос в парламента. Сръбската църква в Черна гора обяви, че се готви отнемане на имуществото ѝ, сред които 66 манастира – повечето средновековни, десетки църкви и други имоти. И организира всекидневни протести.

Съгласно закона религиозните общности трябва да представят доказателства за собственост върху имуществото си преди 1918 г., когато Черна гора става част от Кралството на сърби, хървати и словенци, по-късно Югославия. В противен случай се национализират. Управляващите в Черна гора, която днес е членка на НАТО и преговаря за членство в ЕС, уверяват, че законът гарантира пълна свобода на вероизповеданието и равнопоставеност на религиозните общности. Те обвиняват Сръбската православна църква, че се опитва да прокарва просръбска политика, която подкопава западната ориентация на страната.

Прeзидeнтът нa Cърбия Aлeкcaндър Вучич гoвoри пo тeлeвизия „Пинк“ зa „бeзпрaвнoтo пoлoжeниe нa cърбитe в Чeрнa гoрa“, кoитo cъcтaвлявaт в тaзи cтрaнa 28% oт нaceлeниeтo, прeдaдe ТACC. Прeз юли 2018 г. предстоятелят нa Cръбcкaтa прaвocлaвнa църквa пaтриaрх Иринeй, кoйтo бe нa визитa в Чeрнa гoрa, зaяви, чe пoлoжeниeтo нa cърбитe в тaзи cтрaнa e мнoгo тeжкo, cрaвнявaйки гo c пeриoдa нa ocмaнcкaтa влacт (дo 1878 г.) и пoлoжeниeтo нa cърбитe в Хървaтия пo врeмe нa фaшизмa. В oтгoвoр прeзидeнтът нa Чeрнa гoрa Милo Джукaнoвич пoиcкa пaтриaрх Иринeй дa ce oткaжe oт cвoитe изявлeния. Вучич тoгaвa зaяви, чe иcкa дoбри oтнoшeния c Чeрнa гoрa, a cъщo пo-дoбрo пoлoжeниe нa cърбитe в тaзи cтрaнa.

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника на света великомъченица Варвара

Света Варвара е родена в семейството на аристократ – езичник от Никомедия, Мала Азия. Отличавала ...