Начало / Новини / Патриарх Йоан X: Православната църква минава през деликатен етап в света

Патриарх Йоан X: Православната църква минава през деликатен етап в света

„Напомняме ви, че днес Православната църква преминава през деликатен етап в света. Изисква се усилена молитва и работа, за да се запази единството, заповядано ни от Господ. Това изисква всички, които се занимават с църковни дела, да стоят далеч от раздори“, каза в неделната си проповед Антиохийският патриарх Йоан X.

В проповедта си той призова политиците в Ливан да съставят бързо правителство и да подпомогнат измъчения народ. „Подтикваме ги да съставят спасително правителство, което ще извади страната и хората от дълбоката криза, която се превръща в трагедия“, каза още патриархът. Той допълни, че „верните християни не могат да бъдат привлечени от измислени и лъжливи новини, които имат за цел да отслабят доверието в Църквата и да разпространят раздор между верните“. „Тук трябва да се подчертае, че Антиохийската патриаршия не е правила компромиси и никога няма да направи компромис с истината. Тя ще остане пророчески глас, който говори на нашите страни и на нашия народ…

Що се отнася до църковните въпроси, ние винаги се занимаваме с тях в Църквата, с разположение на духа в Църквата, основана на учението на Св. Евангелие, св. Предание и църковните канони. Това е единствената отправна точка и ориентир за вярващите“, каза още патриарх Йоан X.

По информация на: orthodoxtimes.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Полицията в Гърция глоби свещеник и миряни заради богослужение

Трима души са били ранени, след като полиция опитала да прекрати богослужение в православен храм в ...