Начало / Uncategorized / Как да задържим младите хора в Църквата?

Как да задържим младите хора в Църквата?

Живеем в епоха, която е свидетел на глобални промени, както никога досега. Начинът, по който общуваме, се промени с идването на интернет, с наличната информация, която трябваше да се търси в библиотека, за да се докоснеш до миналото. Налични са идеи и информация, които оставят на нашата младеж избор, който никога не е бил наличен преди едно поколение.
Моралните норми се промениха, като ценностите и начинът на живот, които никога не биха били разглеждани като приемливи в миналото, станаха част от мейнстрийма. Гей браковете, високата степен на развод, децата, отглеждани от необвързани родители, и глупавата музика, която звучи така, сякаш идва от подземния свят (което я вдъхнови, сигурен съм).
Сексуалното насилие над деца достигна шокиращи цифри, като духовниците (римокатолическите бел. пр.), водачите на скаутски момчета, треньорите и полицаите са арестувани.
С увеличаването на кризата в околната среда и разрастването на политическите вълнения надеждата избледнява. Нашият свят е поляризиран по начини, които са умопомрачителни, а икономиката свали надеждите и очакванията на цялото поколение.
С всичко, което се е променило в нашия свят, чудно ли е, че младите хора изоставят християнската вяра? С младежкото изпитване на авторитетите не е достатъчно просто да се очаква те да приемат авторитета на епископите, свещениците и традициите и ученията на Църквата.
Трябва да има промяна в начина, по който по-старите поколения общуваме с младежите.
В тази епоха на информация трябва да демонстрираме на младите разликата между информация и мъдрост. Мъдростта е тази, която е предадена от миналото и която придава вещество и просветление. Мъдростта не е в информацията и не се състезава със светските знания. Мъдростта не трябва да е в конфликт с науката, нито да бъде свързана с тесногръдието. Мъдростта е тази, която не само ни свързва с най-доброто от човешкото познание и опит, но ни свързва с това, което е вечно. Мъдростта ни дава способността да се свързваме към нашия Създател, към нашата култура и към другите. Важността от предаването на това послание е голяма, тъй като имаме цяло поколение, което е в опасност да загуби вяра в Бог.
Не е достатъчно да очакваме нашите млади хора да посещават службите, ако не ги слушаме, уважаваме и се опитаме да разберем света, пред който се изправят. Те растат в различен свят от хората от моето поколение и тази важна разлика трябва да бъде призната и уважавана. Не можем просто да научим на Истината младежите, трябва да я изживеем по начин, който я прави истинска за тях. Трябва да сме търпеливи към тях, да бъдем отворени към техните борби и да не бъдем конфликтни, когато те не са съгласни с нас, или ние ще ги загубим завинаги за Христос.
Днешните млади хора имат същите надежди и мечти, които държаха предишните поколения, но този бързо променящ се свят ги лишава от надежда.
Нихилизмът се е превърнал в религия за безброй мради хора, в резултат на което животът е станал безсмислен ца много от тях. Информационната ера изгони Бога от обществото и културата, което доведе до масово неверие.
Ние, които сме от по-старите поколения, трябва да станем свидетели на богатството на Истината, което е в древното знание и мъдрост на Църквата, като демонстрираме, че си струва в това как живеем. Ако младите хора не видят истински живот във Вярата в нас, те ще продължат да търсят истината в посоки, които ще ги отведат далеч от нея. Младите хора са достойни за нашата любов и уважение и достойни да споделят с нас живота в Христос, който е и тяхното наследство. Църквата няма да бъде привлекателна за нашата младост, ако членовете й не демонстрират святост в живота и не достигнат с любов, търпение и разбиране, предлагайки нещо, което днешните млади хора виждат като истинско.
И накрая, днешните млади хора трябва да видят радост в сърцата на тези от нас, които са приели Христос. Ако нямаме радост в сърцата си, младежите няма да видят нищо, което е привлекателно за тях, и ще продължават да вървят в пустошта на консуматорството, материализма, нихилизма и всяка надежда за бъдещето на нашата планета ще умре.
Автор: игумен Трифон
Източник: www.pravmir.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...