Начало / Новини / Над 20 000 излязоха по улиците на Черна гора, за да защитят Православната църква там

Над 20 000 излязоха по улиците на Черна гора, за да защитят Православната църква там

Демонстрациите в Черна гора продължават да не спират, след като законопроектът за религиозните свободи и религиозните общности се гласува и бе подкрепен от Правителството, съобщава orthodoxianewsagency.gr.

„Беззаконието се основава на лъжа. И в нашата родина подобно беззаконие е имало от векове”, каза Черногорският митрополит Амфилохий пред Катедралата в Черна гора, където се бяха събрали пред над 20 000 православни християни.

„Всичко, което държавата иска да привземе, е изградено за Божията слава и неговата милост няма да позволи то да бъде потъпкавано“, каза още той. По-рано бе отслужен и молебен канон към Майката Божия и бе направен мирен поход до главния площад на града. 

В същия ден на площад „Свобода“ в Никшич хиляди се събраха, за да покажат, че законопроектът няма да бъде приложен. Начело на мирната демонстрация беше епископът на Будимли и Никшич Йоаникий.

„Ние не искаме нищо повече от това, на което имаме право. Изискваме уважение, както при другите религиозни групи, тъй като ние сме религиозното мнозинство в страната. Нашата Църква направи всичко възможно да запази и защити културата ни и това не трябва да се пренебрегва от държавата. В крайна сметка това води и нашите верни хора на улиците. Не искаме нашите права да бъдат нарушени. Надявам се този закон да не бъде приложен, защото ще бъде пагубен за всички “, каза той пред множеството.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...