Начало / Uncategorized / Защо московски художник прави религиозни графити и рисува икони по стени на сгради?

Защо московски художник прави религиозни графити и рисува икони по стени на сгради?

Творенията му се появяват на традиционни за това места – по стените на жилищни блокове и под мостове, но не са надписи подканящи към нещо или картини, а икони на Иисус Христос и Св. Богородица. 

Огромен графит с образа на Христос се появи в Москва в края на октомври. Не беше първия и няма да е последния такъв. Иконата е рисувана на мост от 28-годишния Александър Ципков. Художникът трябвало да застане на стълба, за да завърши работата, която достига почти пет метра височина.

„Първите подобни графити направих с няколко съученици назад в арт института преди около пет години“, казва Александър пред Russia Beyond.

Студентите бяха на практическо задание в Ростов Велики, където решиха да посетят изоставени църкви и да рисуват вътре в тях. „В Русия има много пренебрегвани архитектурни паметници. Има хиляди от тях, всички са забравили за тях и те буквално се разпадат. Затова отидохме там, за да повишим информираността “, казва художникът.

След университета Александър рисува главно мозайки и икони във и за църкви. Само през май миналата  година той и група негови приятели, които рисуват графити излязоха и на улицата.

„Първото нещо, което направих, беше да нарисувам огромен образ на Спасителя. Наистина беше готино. Разбрах, че това искам да правя“.

Графитната иконопис е опит за извеждане на икони от църквите и внедряването им в ежедневието на хората, за да ги преосмислят в нов контекст, казва той. „Иконописта е красиво изкуство, с нея започна Ренесанса.

Дейността на Александър представлява част от голям арт проект, наречен After Icon, в който участват няколко десетки художници. Проектът обхваща всичко – от организиране на изложби в музеи и Катедралата Христста Спасителя до създаване на улично изкуство. Целта е да се съживи диалогът за християнството в съвременното изкуство. Александър има благословията на Православната църква за своите графити и никога не е срещал опозиция.

Източник: basilica.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...