Начало / Новини / 70 години от намирането на едно истинско съкровище за Православието

70 години от намирането на едно истинско съкровище за Православието

Днес се отбелязват 70 години от деня, в който старицата Макария, намира мощите на незнаен до онзи момент светия, който Гърция възлюбва така силно, че днес той е сред най-почитаните в южната ни съседка, заради неизброимите чудеса, които всеки ден се случват по неговите молитви.

На 3 януари 1950-а, след дълго време на молитви към Бога да й бъде разкрит поне един от братята, загинали в светата обител през 15-и век от отоманската ръка, биват чути. Майка Макария чува глас, който й нашепва да копае в предверието на манастира Благовещение, край Неа Макри, където си крие отговора на нейните прошения. Копаейки, тя намира истинско съкровище за Православието – благоухаещите свети мощи, част, от които непокътнати.

В първото си явяване пред схимонахиня Макария, тя свидетелства: той беше много висок, слаб, с тъмна брада, лицето му излъчвало благодат. От лявата му ръка струеше  светлина, а с дясната си ме  благославяше.

От този момент нататък, светията е разкривал житието и зверското мъченичество над тялото му в явяванията си пред майка Макария, която, заради благочестивия си аскетически живот, пребогат на духовни подвизи, скоро ще започне процедура по нейната канонизация.

3 факта, които силно говорят за нейната святост след смъртта й са разказани в новия филм „Светецът светкавица“ за свети Ефрем Нови, лично от лекуващата лекарка на майка Макария д-р Атина грека, в чиито ръце е издъхнала старицата. Факти, за които медицината няма обяснение и които надскачат човешката логика.

Филмът „Светецът светкавица“ ще има премиера през месец февруари в София.

Лентата има благословението на манастира „Благовещение на Пресвета Богородица“ в Неа Макри, където е живял, пострадал св.Ефрем, а днес се покоят неговите мощи.

Пълните подробности за намиране на мощите на св. Ефрем Нови, неговото житие, чудеса, акатист, тропари, молебен канон, може да намерите в книгата „СВЕТИ ВЕЛИКОМЪЧЕНИК И ЧУДОТВОРЕЦ ЕФЕМ НОВИ“. Поръчки се приемат на телефон 0898802638 или на angel_bonchev@tvevropa.com.

За Ангел Карадаков

Виж още

Монтана отбеляза празника на Светия Дух

Честването на празника на Монтана Деня на Свети Дух започна с Божествена света литургия, отслужена от Видинския митрополит ...