Начало / Новини / Църквата и държавата имат обща мисия да издигат духовността, обяви Видинският митрополит Даниил

Църквата и държавата имат обща мисия да издигат духовността, обяви Видинският митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил се срещна с областният управител на Монтана Росен Белчев и с кметовете на 11-те общини от региона в Монтана, съобщи БТА.

Митрополит Даниил заяви, че православната църква, държавната и общинската власт имат обща мисия да издигат духовността и да покажат на младите, че има друг начин на живот, при който ценност не са скъпите мобилни телефони, коли и вещи, а самите хора.

„Когато успеем да променим нагласата на един човек от агресия и злоба да премине към грижа за другия до себе си, означава, че започва промяна и в обществото“, обяви митрополит Даниил.

Той благодари на държавната власт и правителството, че на няколко пъти през последните години са се вслушали в мнението на Българската православна църква и са взели правилни решения за хората. Даниил благодири на кмета на Монтана Златко Живков за това, че спазва обещанието си във всяко населено място в общината да има православен храм и за уюта в двата големи православни храма в Монтана, които са газифицирани и отоплени.

Владиката благодари и на местни депутати и представители на държавната власт в региона за неделните училища и лагерите за деца по вероучение, които са организирани през миналата година в региона. Той призова представителите на държавната и общинската власт да се допитват до БПЦ и нейните представители по места и в бъдеще при решаване на проблеми в различни селища.

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...